Ylande fruns fel att Xi hotflyger över Taiwan

Pieter Tham blickar ut från elfenbenstornet i Djursholm. I blickfånget: Vegetariska julbord, och varför Xi Jinping håller sig hemifrån.

Förra måndagens radiointervju i BBC med Prins Charles inför klimattoppmötet COP26 gör mig på gott humör. Han berättar att den egna sportbilen Aston Martin – som han fick i födelsedagspresent av drottning Elizabeth – går på en blandning av vitt vin och ost.

En talesman från Buckingham Palace förtydligar:

— Det är inte så att man trycker ner Chablis och Stilton i tanken. Det handlar naturligtvis om olika sorters destillat.

Annars dröjer det inte länge tills vi på riktigt översköljs av Stilton – och pepparkakor. Tidningarnas ”bakvagnar” – om någon nu fortfarande läser papperstidningen – fylls redan med annonser om vikten av att boka julbord. Och gissa vad det handlar om – skinka, sill och potatis?

Nej, julbord ska andas hållbarhet, innovation och framtid.

”Genom att välja mer vego på julbordet kan vi tillsammans skona både djuren och planeten – och därmed även oss själva!” lyder krogarnas reklamslogans.

Inte ens köttbullen får jag ha ifred.

”Rulla egna köttbullar med formbar färs gjord på svenska ärtor eller sojabönor. Genom att byta ut nötköttet kan du minska klimatutsläppen med 90 procent”, skriver Greenpeace om sitt alternativa julbord.

Fader förlåt dem ty det veta icke vad de göra, höll jag på att skriva.

Mina tankar går till gamle skalden Pär Lagerkvist:

”Allt är mitt och allt ska tagas ifrån mig
Inom kort ska allt tagas ifrån mig…”

Känner ni till Kate Bush, engelsk popsångerska mest känd för låten Wuthering Heights? I så fall vet ni också hur det låter när Peng Liyuan sjunger. Hon är gift med Kinas ledare Xi Jinping och är därmed Kinas svar på Carla Bruni, en gång gift med Nicolas Sarkozy, Frankrikes tidigare president.

Jag har kollat upp henne på YouTube. Det låter förskräckligt.

Varför vi ska bry oss om detta? Jo, där har ni en delförklaring till de rådande politiska spänningarna i världen.

Kinas store ledare Xi Jinping håller sig hemifrån. Orkar inte längre lyssna på skivor till kaffet. Han har helt andra ambitioner. Hans håg ligger mer åt att förstatliga kinesiska techbolag och hotflyga över Taiwan mest var och varannan dag. Kinas folklige ledare är en revanschistisk despot som till varje pris vill bli störst, bäst och vackrast. Hågkommen som större än ordförande Mao. Och det är den ylande fruns fel.

Det här är naturligtvis bara min personliga tolkning. Men kan ändå vara en vägledning om hur ni bör vikta om portföljen med aktier, obligationer och räntebärande inför framtiden.

Slutligen en nyhet från The Economist som ännu inte trängt igenom. Tidskriften har gjort en sjusärdeles noggrann genomgång och rankat säkerheten i världen. Professorer, miljöexperter, ekonomer, poliser och miljöexperter är tillfrågade.

När det gäller ”personlig säkerhet” kommer Stockholm på en hedrande fjärde plats. Ska man tvingas tänka om igen? Var det fel av mig att pröjsa storkovan för Verisures kompletta inbrottslarm.

Tänk om Morgan Johansson inte alls är så värdelös.

Text: