Ingves håller Putin stången

Text: Lotta Dinkelspiel

Det kalla krigets dagar må vara över, men Ryssland har knappast slutat spionera på Sverige. I onsdags släppte Säpo en rapport som visar att ryssarna samlar information om det mesta som händer i Sverige. Den ryska underrättelsetjänsten försöker komma åt svensk teknisk utrustning och var tredje anställd vid den ryska ambassaden i Stockholm är en underrättelseanställd, enligt Säpo.

Samtidigt spelade Rysslands president Vladimir Putin hela världen ett spratt genom att försvinna och få alla att spekulera i att han är sjuk eller död. För att så plötsligt dyka upp igen, som om inget har hänt.

Inte konstigt att svenska politiker söker överträffa varandra i hur mycket som ska satsas på försvaret. De kommande åren ska flygplan, helikoptrar, ubåtar och soldatutrustning inhandlas. Dessutom ska flera soldater fastanställas. Vi behöver 6 miljarder, deklarerade regeringen. På tok för lite, menade oppositionen. Moderaterna hann knappt bjuda 10, innan folkpartiet kom med det hittills högsta budet, 17 miljarder kronor. Försvarsanslagen stiger plötsligt i samma takt som priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad.

I onsdags beslutade Riksbanken att sänka räntan med 0,15 procentenheter, till minus 0,25 procent, något som kan ge bostadsmarknaden en extra skjuts. Kanske kan räntesänkningen även hjälpa regeringen på traven. Om överskottsmålet slopas blir det enklare att låna och en bonus vore förstås om regeringen slapp betala ränta på pengarna. Kanske är det Stefan Ingves som ska tackas för att Sverige lyckas hålla Putin borta.