Mästerskap om det mesta

Text:

Bild: scanpix

I morgon kommer över 100 förväntansfyllda hembryggare dyka upp i den svenska huvudstaden med ett 350-tal egenutvecklade öl i bagaget. Detta för att tävla i SM i hembrygd, arrangerat för 23:e gången av Svenska hembryggareföreningen.

Tävlingen hålls i elva delklasser, ur vilka en totalvinnare väljs. På föreningens hemsida kan man rösta ur vilken ölkategori man kommer att ösa fram den troligaste mästaren. I skrivande stund leder »strong pale ale« med 21 procent av rösterna.

Knappt en helg går i Sverige utan att ett mästerskap – svenskt, nordiskt eller annat – arrangeras. I dag fredag inleds till exempel nordiska mästerskap i »kvinnlig barbershopsång«. Nästa fredag är det SM i veteranplöjning, i anslutning till det plöjnings-VM som går av stapeln i Mjölby.

Mängden mästerskap är närmast oöverblickbar. Wikipedia listar, vid sidan av mer konventionella idrottsmästerskap, SM i bastubad, schottis, UV-foto samt yukigassen – snöbollskastning som lagsport. Då inkluderas inte gamla klassiker som trolleri-SM, barista-SM eller pizza-SM. Det sistnämnda avhölls senast i februari i Nyköping och vanns med en pizza på hjortkött.

Vem som helst får arrangera ett svenskt mästerskap, företeelsen är inte varumärkesskyddad av exempelvis Riksidrottsförbundet.

– Man kan hålla ett SM i vad som helst. Det enda man får som medlemsförbund i RF är en plakett från oss, säger Helena Björck på RF, som inte har några synpunkter på arrangemang utanför de 70 medlemsförbunden.

Fritt fram alltså för alla som känner sig manade. Vilka SM vi nu väntar på? Varför inte ett mästerskap i fånigaste SM?