Näringslivets härskarring

Text:

I Tolkiens berättelse smidde mörkrets herre Sauron härskarringen för att få makten över invånarna i Midgård. Om det finns någon liknande företeelse i näringslivet är det ordförandeklubban i Handelsbankens pensionsstiftelser.

Stiftelserna har nämligen också en annan roll än att förvalta framtida Thailandsresor åt bankkassörer. De är även maktverktygen genom vilka ett antal farbröder i anslutning till banken kontrollerar det svenska näringslivets Midgård. Pensionsstiftelserna har tillsammans 21 procent av aktierna i investmentbolaget Industrivärden. Som i sin tur kontrollerar Volvo, Sandvik, SSAB, Skanska, Ericsson, SCA, Handelsbanken självt och, sedan i måndags, Ica.

Normalt får den som är ordförande i hela Handelsbanken bära pensionsstiftelsernas härskarring. I historien har bara direktörer inifrån banken fått förtroendet. Men successionen bröts för några år sedan efter ett storbråk, då den oberoende Hans Larsson fick rycka in.

Häromveckan blev det klart att till nästa ordförande i banken föreslås Anders Nyrén, till vardags vd i Industrivärden. Det blir första gången en person från Handelsbankssfärens industridel får det jobbet. Men får han härskarringen också? Och därigenom makten över sig själv?

Enligt uppgift är detta ännu inte bestämt. Alla i bankens styrelse kanske inte vill ge Nyrén denna oerhörda makt. Och som hos Tolkien kan innehav av härskarringen också leda i fördärvet. Det har tidigare bärare bittert fått erfara. Hans Larssons föregångare Lars O Grönstedt och Arne Mårtensson försvann från banken just från den positionen.