Praktikplats sökes

Text:

Den officiella förklaringen till att Kanye West, en av världens största popstjärnor, framträder hos Skavlan i kväll fredag är en ny singel. Men för Kanyekännaren syns andra, lätt insedda, skäl.

West, som också är världens mest kände hipster, älskar Sverige på grund av den trendiga glans som får amerikanska tidningar att utse varje nygentrifierad del av Stockholm till »nya Brooklyn«.

En glans vi som bor här regelbundet lyckas missa att uppleva.

Kanyes Sverigebesök tillhör de mest underhållande av en superstjärna. Möjligen i konkurrens med den där gången när skådespelaren Bill Murray pangfull brände omkring för att hämta och lämna passagerare vid Stureplans 7-Eleven. I en golfbil.

West brukar hänga med bloggaren Kenza, äta på PA & Co och ta möten med Daniel Ek på Spotify. Men fokus ligger på Sveriges modescen. Acnes Jonny Johansson har berättat för tidningen Rodeo om hur rapparen flög in för att söka en praktikplats. Med sig hade han en illustration. »Som om en bebis hade ritat en teckning«, tyckte Johansson, som tog ett utomordentligt svenskt beslut och nekade superstjärnan.

»Jag kan ju inte ha honom springandes runt på kontoret, det hade gått åt helvete.«

Att som världens största rapstjärna söka praktikplatser är samtidigt hundra procent Kanye West. Vår generations största ego kan inte göra vare sig musik eller klädkollektioner utan att först placera sig själv i underläge. Finns inga barriärer så tvingas han sätta upp dem. För att sedan genast twittra skiten ur de upplevda orättvisorna.

Som gjort för ett liv innanför Stockholms tullar.