Racet mot Mitten

Text:

Så var de bara två kvar. Barack Obama mot Mitt Romney.

I samma stund som Rick Santorum kastade in handduken så förändrades också spelreglerna. Att vinna ett amerikanskt presidentval kräver en helt annan logik än att överleva en republikansk primärvalscirkus. Efter en högljudd konservativ tebjudning måste Romney nu bevisa att han kan hantera det mest amerikanska av allt – baseball.

Det är kastarens vilseledande skruvar som har gett upphov till begreppet spinndoktor. En omistlig figur i den moderna politiken som har förmågan att formulera budskap som motståndaren inte klarar av att bemöta.

Allt handlar om mitten, förklarade en gång Bill Clintons kampanjmakare Dick Morris. Det var Morris, som tidigare hade arbetat som republikansk strateg, som mot alla odds lyckades få president Clinton omvald 1996.

Morris var besatt av opinionsmätningar och fokusgrupper. Först, ta reda på vad mittenväljaren tycker. Sedan, sno motståndarens frågor genom att formulera en tredje ståndpunkt i utrymmet mellan republikanerna och demokraterna. Triangulering. Morris själv gillade att likna det vid segling: det gäller att veta vart vinden blåser och därefter ta ut kurs.

Det finns en grupp väljare som aldrig skulle rösta på Barack Obama och en grupp som aldrig skulle rösta på Mitt Romney. Båda presidentkandidaterna vet detta och kommer sju månader framåt att koncentrera sig på den tredje gruppen. Medelamerikanen. Som fortfarande kan tippa åt vilket håll som helst bara man skruvar bollen tillräckligt.

Det är en sport som Romney har visat sig behärska. Frågan är bara om det är lika lätt att återta gamla liberala åsikter som han just spenderat en primärvalskampanj på att ta avstånd ifrån.