Diplomatisk kris – då gäspar svenskarna

Ärkebiskop Rasmus Paludan har bränt koraner. Det skapar tumult i omvärlden – men i Sverige tycks han passé.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Ärkebiskopen har varit i farten igen och bränt koraner. Ärkebiskop Rasmus Paludan alltså. Efter valfiaskot i höstas, där hans parti endast fick 156 röster, satsade han nämligen på en andlig karriär. Kyrkan som han leder, Sankt Jakob Mordödarens Kyrka, har han instiftat själv och namnet kommer efter Spaniens skyddshelgon Santiago som ibland har tillnamnet Matamoros, mordödaren

I helgen gjorde Paludan ett nytt försök att väcka uppmärksamhet för sin islamofobi och arrangerade en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Intresset var dock svalt. Publiken bestod kanske av ett femtiotal personer, många sannolikt förbipasserande. I övrigt var det mest journalister och ett polisuppbåd på plats. Allt gick lugnt till – i alla fall i Sverige.

I Turkiet svallade däremot känslorna hetare. Medier rapporterade om uppretade demonstranter i flera städer och utanför Sveriges konsulat i Istanbul. Där brändes svenska flaggor samt bilder på Rasmus Paludan. Men även dessa folkliga protester bemöttes med en gäspning i Sverige. Det mest intressanta var en intensiv diskussion på twitter om vad som egentligen krävs för att få svenska folket att uppröras på riktigt, när inte ens en traditionell flaggbränning gör susen. Ex-moderaten André Assarsson ordnade till och med en omröstning där svarsalternativen inkluderade "att sortera avfall fel" samt "att ha skor på sig inomhus". Vann gjorde dock "att tränga sig före i kön".

Inte ens Paludan själv verkade särskilt nöjd. "Blev inte som jag tänkt mig", sade han till Expressen.

Text:

Toppbild: TT