Svepet: Migrationen och arbetsrätten skapar spänningar inom regeringen

Text: Redaktionen

Bild: TT

Miljöpartiet markerar i migrationsfrågan

Aftonbladet uppgav i helgen att Miljöpartiet höll krismöten om sin regeringsmedverkan eftersom partiet ställts utanför diskussionerna om en migrationspolitisk överenkommelse. Missnöje finns även om Preems planerade raffinaderi i Lysekil och utbyggnaden av Arlandas tredje bana. I Ekots partiledarintervju bekräftade Lövin inga möten, men hon betonade hur viktig migrationspolitiken är för partiet. “Man kan inte sätta ett politisk framförhandlat tak på hur många människor som kommer att fly.”

Nordmark i polemik med Sabuni

Oseriöst. Det kallar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Nyamko Sabunis uttalande att utredningsförslaget om en förändrad arbetsrätt ska genomföras. I en intervju med Dagens Nyheter upprepar Nordmark att förslaget har slagsida till arbetsgivarnas fördel och att fack och arbetsgivare ska kunna förhandla fram nya regler. Men hon säger också att stora förändringar av arbetsrätten kommer att ske framöver.

Trzakowski utmanar Duda i Polen

Det blir Warszawas liberale borgmästare Rafal Trzakowski som utmanar presidenten Andrzej Duda i andra valomgången av det polska presidentvalet den 12 juli. Det står klart efter den första valomgången på söndagen. Duda fick 41,8 procent och Trzaskowski 30,4.

Vården kan överbelastas i turistområden

Populära turistregioner som Kalmar, Gotland, Halland och Dalarna kan i sommar belastas med en större mängd covid-19-patienter än vad de är bemannade för. Det visar ett “worst case scenario” i Folhälsomyndighetens prognoser, som bygger på en analys av smittspridningen utifrån hur vi håller den sociala distansen, rapporterar Ekot.

DEBATT

“För Expressen betraktas skattesänkningar i stället som en kostnad, vilket säger något om vems perspektiv man föredrar.” SvD:s Maria Ludvigsson läxar upp Expressens ledarredaktion för dess hållning i skattefrågor.

”Ett förslag till kompromiss: Moderaterna ger upp volymmålet medan Socialdemokraterna accepterar en stramare linje när det gäller familjeåterförening. Om miljöpartisterna sedan väljer att lämna regeringen i protest – låt dem göra det.” Expressens Anna Dahlberg ger politikerna råd.