Var är gräsrötterna?

Centern har blivit ett storstadsparti. Och den gamla väljarbasen på landsbygden surnar till.

Text:

Bild: STEFAN JERREVÅNG/TT

– Jag försöker distansera mig från rikspolitiken.

Det har blivit lite drag runt hotellet i Vindeln. Den vackra träbyggnaden bredvid den forsande älven har länge varit populär bland pensionärerna, men på senare år har den nya restaurangen i huset lockat fler och fler långväga gäster.

Helena Lundgren är en sådan centerpartist som Annie Lööf brukar prata om. Egenföretagare, tredje generationens centerpartist i kommunen. Hon kombinerar jobbet med en roll som oppositionsråd och har gjort de styrande Socialdemokraterna rasande.

"Jag vill inte förknippas med Annie Lööf, Rickard Nordin och dem som driver den hysteriska miljö- och klimatpolitiken".
Helena Lundgren (C) är oppositionsråd i Vindeln.

Det är hon som driver hotellet.

Det brukar skämtsamt pratas om Centerpartiet som landets trevligaste parti. Här har man en etablerad fikakultur, man ser till att ha roligt tillsammans och man bråkar inte offentligt på samma sätt som Liberalerna är känt för att göra.

Men Helena Lundgren passar inte riktigt in i mallen. Lokalt har hon gjort partimotståndarna i Vindelns kommunfullmäktige rasande vid flera tillfällen. Internt är hon en av partiets mest frispråkiga röster.

Det är långt från Vindeln till Stockholm.

– Jag vill inte förknippas med Annie Lööf, Rickard Nordin och dem som driver den hysteriska miljö- och klimatpolitiken, säger hon.

– Klimathotet är reellt, men utan folk som går runt lokalt kommer det ändå inte finnas resurser till att stoppa klimathotet, menar hon.

Hon är uppvuxen i partiet. Hennes far var engagerad, hennes farfar likaså. Men i dag är partiet inte detsamma som förr, menar hon.

Land Lantbruk den 20 januari.

Hennes centerpartism är inte densamma som partiledningens, enligt henne själv. För två veckor sedan skrev hon och en rad andra centerpartistiska kommunpolitiker i Västerbotten under en skrivelse med krav på att få ner priserna på drivmedel. Dessutom har hon tillsammans med Moderaterna nyligen sagt nej till en vindkraftpark utanför Rambo i kommunen. Till slut vände även resten av partierna i kommunen. Det blir inga vindkraftverk i Rambo.

– I vårt dna ska det ligga att ha örat mot jorden och lyssna in den rörelse som startat och byggt upp partiet från Bondeförbundet till dagens Centerpartiet.

I höstas lät LRF:s medlemstidning Land Lantbruk göra en undersökning av lantbrukarnas partisympatier. För en knapp månad sedan publicerades undersökningen.

Senast tidningen gjorde en liknande mätning var 2014, då var Centerpartiet klart störst i målgruppen. 38 procent sa sig vilja rösta på Centerpartiet.

Åtta år senare ser det annorlunda ut. Nu har Sverigedemokraterna blivit största parti hos lantbrukarna. 28 procent kommer att rösta på SD, medan 26 procent säger sig stödja Centerpartiet.

Det har gått trögare än vanligt för Center­partiet i opinionen på sistone. Enligt sammanvägningen Poll of polls har man backat 1,4 procent i opinionen det senaste året. Partiet har haft en central position i riksdagspolitiken – både högeroppositionen och Vänsterpartiet har behandlat partiet som stora motståndare – men även om partiet har backat i mätningarna har det varken börjat krisa fullständigt eller blåsa kring partiledningen.

Opinionsfallet

Juni 2021: 9,5 %

Valet 2018: 8,6 %

Februari 2022: 7,1 %

Ja, förrän för ett par veckor sedan, det vill säga. Skrivelsen av Helena Lundgren och resten av de västerbottniska centerpartisterna fick fart på riksdagsgruppen. Några dagar senare kom partiet med ett utspel om sänkta kostnader för diesel med en krona genom skattesänkningar på förnybara drivmedel.

Utspelet kom kort efter att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna båda haft egna förslag på billigare drivmedel. KD ville sänka priset från pump med tre kronor genom att sänka andelen biobränsle som blandas ut med bensin och diesel.

Dessutom ville partiledningen reformera reseavdraget så att man kan få skattereduktion för resor på upp till 15 mil med högre ersättning per kilometer än vad som föreslås från regeringen.

Bra, tycker vissa av de kritiska rösterna som skrev under skrivelsen från Västerbotten, men man ser det snarare som ett steg i rätt riktning än tillräckligt med insatser för att det ska hjälpa företagarna och boende i deras kommuner.

En av undertecknarna är Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman.

– Ja, det kan säkert behövas mer. Men framför allt känner jag att det är rätt bråttom, säger Tomas Mörtsell i dag.

Centerpartiet i Västerbotten har länge varit en nagel i ögat på partiledningen, vilket Svenska Dagbladet tidigare skrivit om. Här har partiet länge varit ett högerparti som levt på kontrasten mot Socialdemokraterna som traditionellt styrt de flesta kommunerna i länet. Maud Olofssons Centerpartiet, om man så vill.

Partiets riksdagsledamot från länet heter Helena Lindahl och blev känd för den bredare allmänheten efter att hon inte velat berätta hur hon tänkte rösta i statsministeromröstningen när Magdalena Andersson skulle väljas. Hon har länge varit kritisk mot samarbete med Socialdemokraterna. Det har Helena Lundgren i Vindeln också. När Svenska Dagbladet ringde henne sa Helena Lundgren att hon hade varit i chock »ett dygn« efter att Annie Lööf klargjort partiets åsikt i regeringsfrågan.

I många av kommunerna här i området är det Centerpartiet som är det traditionellt största partiet i opposition mot Socialdemokraterna, inte Moderaterna. Det är egenföretagare, lantbrukare, skogsägare och andra småskaliga näringsidkare som är väljarbasen, och det är från den floran som partiföreträdarna lokalt rekryteras.

Men enligt opinionsmätningarna är det här inte en representativ bild av den genomsnittlige Centerväljaren i dag. Bland partisympatisörerna finns det ett brett stöd för samarbete vänsterut. Väljarna ogillar starkt Sverigedemokraterna, det visade inte minst Fokus/Novus egen mätning där 72 procent av Centersympatisörerna ansåg att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Partiet har kritiserats från både höger och vänster för sin mittenposition i riksdagen. Nooshi Dadgostar har upprepade gånger sagt att Centerpartiet inte behöver prata med alla men att man behöver prata med någon, medan moderata företrädare har surat på att Annie Lööf hellre släpper fram en socialdemokrat än Ulf Kristersson som statsminister.

Expressen rapporterade om att partiet gjort en intern mätning som visar att två tredjedelar av C-väljarna helst ser en storkoalition bestående av M, S och C.

Samtidigt visar en annan mätning från Expressen/Infostat att Centerpartiet i allt större utsträckning blivit ett storstadsparti.

Toppstyrt. Centerpartiledaren Annie Lööf och Rickard Nordin, talesperson i klimat- och energifrågor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Att man nonchalerar och bortser från kärnväljarna och de som verkar och bor på landsbygden, det är skamligt, säger Helena Lundgren.

Tre veckor efter Annie Lööfs förslag skickar kommunstyrelseordförandena i tio inlandskommuner i Norr- och Västerbotten en gemensam skrivelse till närings- och finansdepartementet i Stockholm. Kommunerna täcker tillsammans  en sjundedel av Sveriges yta, men bara en halv procent av befolkningen bor där.

»För att hela Sverige ska kunna leva, våra företag kunna verka och invånare kunna bo kvar samt att nya invånare ska vilja flytta till vår del av landet, krävs det för glesbygd snabba lösningar på de höga bränslepriserna och att de förslagna skattereglerna för resor till och från arbetet utvecklas«, skriver kommunpolitikerna. Det är fyra socialdemokrater, en moderat, en liberal, två vänsterpartister och två centerpartister som har skrivit under.

***