Veckans bråk: Skolslagsmål i riksdagen

Text: Josef Kristensen

Utbildningsminister Anna Ekström ser en jobbannons om marknadsföring på ett skolföretag och uttrycker sitt missnöje på Twitter. »Olidligt! Ge mig kunskap och bildning!« skriver hon och länkar till en gammal debattartikel där hon argumenterar mot vinstjakt i skolan.

Annie Lööf var på offensiven: »Med tanke på att du skriver under som ansvarig minister – hur lirar det med punkt 9 i Januariavtalet?« Syftandes på debattartikeln.

Expressens Anna Dahlberg uppmärksammade konflikten i en krönika: »Ett ideologiskt fartblint centerparti har fått vända upp och ner på ett politikområde utan en färdig idé om hur alternativet ser ut. Allt enligt devisen: Bara vi låter privata företag ta över så kommer problemen att lösa sig.« Hon refererade till Hanif Bali som (hör och häpna) »en sansad borgerlig röst«, då Bali som tagit sig ut ur Moderaternas frysbox skrev på sin favoritplattform Twitter: »Att vända sig mot hypermarknadisering av skolväsendet betyder inte att man vill förbjuda vinster. Som höger ska man alltid hålla ett skeptiskt öga på allt och alla som får pengar från det allmänna.«

Nu var det Annie Lööfs tur att gå på Twitterdefensiv: »Det krävs en stegvis och ansvarsfull reformering av Arbetsförmedlingen.« Hon länkade till en debattartikel skriven av partikollegan Martin Ådahl. Det fick Jonas Sjöstedt att vakna och twittra mot Lööf: »Ni har kastat ut Arbetsförmedlingen och deras anställda i kaos [ … ] Hur vore det att i stället dra i nödbromsen och be om ursäkt?«

Sedan var det Socialdemokraternas tur att uttala sig. Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark skrev en debattartikel där hon tog upp många av Centerns punkter och stämde in i Lööfkören: »Reformeringen ska ske ordnat och successivt.« Vem vet, ordspråket teamwork makes dreamwork kanske kan funka även här.