Så kan en S-L-C-regering se ut

Text: Fokus | Andra Kammaren

Svårigheterna att få till en regering har också inneburit att vi så här långt inte funnits något utrymme för det som är Andra Kammarens favoritgren i journalistiken: rena spekulationer.

Och när alla pratar regeringsbildning är det knäpptyst om avgående eller tillträdande ministrar. Det måste vi naturligtvis göra något åt, så vi sätter igång och spekulerar först och främst i en S-L-C-regering och hur den skulle kunna se ut.

Miljöpartiet då, undrar säkert någon. Nja, kanske får de fullt upp med att hantera tillbakagången i valet, och partiet stretar åt olika håll i regeringsfrågan, har vi förstått. Kanske mår de bäst i opposition, med som bäst inflytande över budgeten.

Men här är alltså herrarnas och framförallt damernas fria spek-åkning:      

  Några från sittande övergångsregering tror vi kommer vara kvar, två kan göra comeback – Aida Hadzialic och Anders Ygeman. Foto: TT

Foto: Riksdagen

Statsminister: Annie Lööf C

Kommentar: S måste agna stort för att få C på kroken. Att släppa statsministerjobbet till C vore att göra det. Samtidigt skulle det nog leda till ett »inre kabinett« med partiledarna förstärkta av ytterligare en funktion:

Bitr statsminister/samordning: Anders Ygeman S/Morgan Johansson S

Kommentar: Ett tufft jobb, men någon måste göra det. Vilka bättre då än någon av två herrar med hjärtat till vänster, men med varsin stark högerkrok.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Utrikesminister: Annika Söder

Kommentar: Annika Söder är kabinettssekreterare i dag, hennes mamma Karin Söder var utrikesminister (C) och partiledare, och Söder är inte för S-präglad. Perfekt för en blocköverskridande allians. En bonusspaning är att Carl Skau, S-märkt karriärdiplomat, kan ta över Söders nuvarande jobb.

Finansminister: Magdalena Andersson S

Kommentar: Kan hon tygla sin »Bror Duktig-mentalitet« kan nog C och L köpa henne – om de får tillsätta en andraminister som håller koll på pengarna. Och på överdirektör Magdalena.

Foto: SVCA

Finansminister 2: Elisabeth Thand Ringqvist C

Kommentar: Thand Ringqvist har en stark bakgrund i Centerpartiet men också bakgrund från näringslivet, med högt förtroende i mitten.

Arbetsmarknadsminister: Ylva Johansson S

Kommentar: S släpper knappast denna post, och kräver förmodligen att Arbetsförmedlingen inte för röras i förhandlingarna. Ylva Johansson har svårslagen erfarenhet av regeringsjobbet.

Försvarsminister: Peter Hultqvist S

Kommentar: Har anhängare också inom borgerligheten, inte ens alliansens hetaste S-motståndare var vidare sugna på att sänka honom vid Transportstyrelseskandalen. Nato-frågan komplicerar, C o L för, S emot.

Justitieminister: Paula Röttorp L / Ardalan Shekarabi S

Kommentar: Röttorp är affärsjurist, har bakgrund i L och sitter i styrelsen för Centrum för rättvisa. På reservbänken, Shekarabi som är jurist, även om det är med inriktning på upphandling. Är på uppgång i S.

Foto: TT

Migrationsminister: Nyamko Sabuni L

Kommentar: Var för tidig med sina förslag när hon satt i regeringen 2006-2010, nu har tidsandan hunnit ifatt. Anses också finnas med som tänkbar ny partiledare.

Foto: TT

Biståndsminister: Frida Johansson Metso L / Erik Ullenhag L

Kommentar: Hon var LUF-ordförande och finns på Liberalernas vänsterkant, inte minst i migrationsfrågor, och har jobbat åt Röda Korset. Möjligen kan även Ullenhag, i dag ambassadör i Jordanien, aspirera på posten.

Näringsminister: Stefan Löfven S 

Kommentar: Oväntat – visst. Men Löfven brinner för näringspolitik och kan nog tänka sig att utveckla det området om han är kvar och inte blir statsminister. Snygg gest dessutom att låta Annie Lööf kliva upp, medan han tar hennes gamla jobb.

Foto: TT

Bostadsminister: Jonas Nygren S / Nina Lundström L

Kommentar: Det blir någon från Sundbyberg! Nygren bebyggde nästan hela Sumpan som S-kommunalråd och är nu på Hyresgästföreningen. Reserven Lundström är ersättare i riksdagen och en av få som kan bostadsfrågorna.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

EU/handelsminister: Ann Linde S / Fredrick Federley C

Kommentar: För att L ska släppa posten krävs det en brinnande EU-vän, och de får de med Linde, som dessutom har goda kontakter in i  C och L sen tiden som generalsekreterare i LSU. Som reserv sätter vi EU-parlamentarikern, som inte kom in i riksdagen, Fredrick Federley.

Foto: Riksdagen

Sjukvårdsminister: Anders W Jonsson C / Anna Nergårdh 

Kommentar: Jämtlandsfödd barnläkare som bor i Hedesunda utanför Gävle. Han får lämna gruppledarskapet för att ta sig an vårdkrisen med såväl fackkunskap som bullrig, trygg jämtländska. Annars kan mycket peka mot Nergårdh, chefsläkare och specialist, som är regeringens utredare av  »hur en omstrukturering av det svenska hälso- och sjukvårdssystemet ska genomföras«.

Socialminister: Annika Strandhäll S

Kommentar: S vill inte släppa socialförsäkrings- eller pensionsfrågorna till de andra och i partiet ses Strandhäll som en tuffing som inte backar i debatter och förhandlingar.

Foto: Riksdagen

Jämställdhetsminister: Gulan Avci L

Kommentar: Kravliberal på uppgång som också är ordförande för L-kvinnor. Är »on message« i frågan om hedersproblematik och anses också finnas med i spekulationerna som tänkbar ny partiledare.

Demokratiminister: Aida Hadzialic S

Kommentar: Återkomst efter det snöpliga uttåget 2016, en »rörelsedarling« som S bara längtar efter, ska åter till politiken. Med bakgrund som kommunalråd kan hon få ta sig an också kommunfrågorna.

Foto: Riksdagen

Landsbygd/jordbruk: Emil Källström C

Kommentar: Femte generationen på gården hemmavid i Ö-vik, både skogsbonde och civilekonom som är lite för ung för tyngre poster men har framtiden för sig.

Foto: Riksdagen

Skolminister 1: Jan Björklund L

Kommentar: Bara han slipper ha Fridolin i knät har nog f d majoren Björklund kvar krut i bössan.

Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Skolminister 2: Anna Ekström S

Kommentar: Och med Björklund i förarsätet vill S ha Ekström som co-driver. Eller överrock, om majoren tar sig för stora friheter.

Foto: TT

Kulturminister: Karin Olsson

Kommentar: Kulturchef på Expressen. Tänk utanför boxen, tänk en stark opinionsbildare med liberala åsikter som dessutom kan mediefrågor, vilka kan bli tunga de kommande åren.

Foto: Riksdagen

Miljöminister: Kristina Yngwe C

Kommentar: Sjöbo-tös som just blivit ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, utbildad agronom och gift med en bonde. C kommer kräva posten, och S och L har knappast invändningar.

Avbytarbänken: Johan Pehrsson L, Christer Nylander L, Linda Ylivainio C, Johanna Jönsson C, Helene Hellmark Knutsson S, Ibrahim Baylan S, Heléne Fritzon S, Lena Hallengren S, Mikael Damberg S, Tomas Eneroth S, Sven-Erik Bucht S, Irene Wennemo S

* * *

Foto: TT

Wänsterwägwal för Wikström?

Redan inför den 9 september räknade många socialdemokrater med ett katastrofval. Och blev det som de trodde förväntade sig vänstern att bli lyssnade på. Nu blev det inte riktigt så illa som olyckskorparna förutspått, även om valresultatet var det sämsta någonsin för S. Och givetvis ska det nu analyseras av en grupp som till delar borde tala till vänstergänget.

Men först de som är närstående partiledningen:

Gabriel Wikström: det socialdemokratiska stjärnskottet som gick rakt in i väggen. Wikström gjorde en kometkarriär från lovande SSU-ordförande till statsråd i regeringen Löfven. Men kanske blev uppgiften för stor för den unge ministern, som sommaren 2017 lämnade sitt uppdrag till följd av en sjukskrivning. Han blir analysgruppens ordförande.

Fredrik Olovsson: Här är en riktig »company man«: Olovsson var ställföreträdande för finansminister Magdalena Andersson i riksdagen innan hon blev invald och fram till nyligen ordförande i finansutskottet. Dessutom välförankrad i socialdemokratin via ingifte i S-ledens mest omfattande släktträd med ursprung i familjen Färm i Norrköping.

Sedan två namn som, åtminstone på pappret, borde glädja S-vänstern.

Luciano Astudillo: 90-talets stora vänsternamn i S. Han utmanade Mikael Damberg om SSU-ordförandeposten – och förlorade med två röster. Men gjorde sig snabbt ett namn i riksdagen som en skarp och ideologisk yngling med hjärtat till vänster. Sedan lämnade han politiken och blev rik. Ja, riktigt rik faktiskt efter att han – i samband med att han blev stabschef åt Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö – sålde sina aktier i fastighetsbolaget Victoria Park. I hans ägarbolag Idéstugan finns i dag tillgångar på sammanlagt 23,6 miljoner.

Marika Lindgren-Åsbrink: Här är ett namn som bär med sig respekt i rörelsen. Hon är dotter till S-ideologen Anne-Marie Lindgren och tidigare S-finansministern Erik Åsbrink, en riktig sosse-rojalty med andra ord. Men Marika är långt ifrån en »it girl« som själv inte har något att bidra med. Tvärt om. Redan efter valet 2010 var hon huvudsekreterare i den socialdemokratiska kriskommissionen, och är i dag utredare på LO. När man pratar runt med erfarna sossar beskrivs hon som partiets just nu kanske skarpaste hjärna. Frågan är om hon låter sitt vänsterhjärta tala när valresultatet analyseras.

Kontrahenterna efter striden: Luciano Astudillo har just förlorat ordförandeomröstningen i SSU med bara två röster till Mikael Damberg. Foto: TT.

* * *

Spela spelet!

Theodor Paues på pr-byrån Paues Åberg har letat fram det här i gömmorna. Spelet kom 1978 – passande nog samma år som en parlamentarisk kris ledde till en Folkpartiregering som satt drygt ett år. Fast dagens livespelare av »Bilda regering« följer inte samma regler som Liber Läromedel satte upp då 1978.

* * *

Uthyres: Fantastiskt townhouse på Strömgatan 18

Hyra: 21 000 kr per månad (i förmånsbeskattning)

Totalt storlek: 1 200 kvadratmeter (305 kvadratmeter i privat del)

Relativt nyrenoverad och mycket fin bostad, centralt belägen med bekvämt promenadavstånd till riksdagshuset och Rosenbad och goda fiskemöjligheter strax utanför dörren. Sällskapsrum med skottsäkert glas i fönstren och ypperligt ljudisolerat och fina invändiga balkonger. Samt salonger, matsal, herrum samt rökrum. Hiss finns. Sovrum med walk-in-closet. Välkomnande entré/hall med gästtoalett, perfekt för att ta emot statsbesök.

I lägenheten finns tillgång till stora förråd, bastu och tvättstuga mm. Enligt en tidigare hyresgäst finns även möjlighet till fridsamma och avkopplande samtal med stenstatyerna på innergården.

Du som vill hyra denna lägenhet ska kunna lämna goda referenser, ha ett fläckfritt förflutet i Säpos register och ha fast inkomst samt ha visat vilja att samverka över blockgränserna.

Hyresvärden godkänner vare sig inneboende eller andrahandsuthyrning. Före omtapetsering eller andra renoveringar ska Statens Fastighetsverk konsulteras. Visas endast efter bokning hos talmannen.

* * *

Blocksöverskridande Björklund

Förra helgen var full av spekulationer: vad gör alliansledarna nu? Träffas de och förhandlar? Andra kammaren kan ge besked, åtminstone för ett parti och en dag: de var ute och shoppade. Jan Björklund kryssade runt bland butikerna på Bromma Blocks, handlade på Clas Ohlson (silvertejp? Eller som de säger i Finland – Jesus-tejp) och klädbutiken. Kanske en ny mörkblå skjorta i storlek L? Den välkända från valrörelsen auktionerade ju han ut. Björklund passade också på att bekanta sig med ny litteratur och stannade till vid barnbokshyllan.

* * *

M + MP= sant?

Foto: Fokus resp Moderaterna

»Stockholms bästa för ögonen med @DanielHellden - förklarar Anna König Jerlmyr i SVT. Jag skulle inte tro det. Vilket väljarsvek. Hej då Stockholmsmoderaterna«, skriver Maria Abrahamsson (M) på Facebook.

* * *

Lika som bär

 

   

James P Allison, nobelpristagare              Bengt Uggla, mediaprofil (Dagens PS)

* * *

Over and out?

 

 

Rosenbad ut mot Strömmen. Har de redan haft »sista natten med gänget-festen«?

* * *

Du kan tipsa ledamöterna av Andra Kammaren: [email protected]