Reseintyg vårdens nya guldgruva

Entreprenörerna har funnit en ny kassako i rese­­intyg – och vaccin.

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

Under pandemin har coronatester varit viktiga för att konstatera om en patient har covid-19 och om denna ska isoleras eller inte. När smittspridningen tog fart förra våren visade det sig att Sveriges testförmåga var mycket begränsad.

Isolering blev en försiktighetsåtgärd som togs till i brist på tester. Folkhälsomyndigheten slog fast att det inte ens var någon idé att genomföra tester; kontrasten var stor mot till exempel Sydkoreas hantering där spridning hindrades bland annat genom masstester.

I november 2020 hade 20 av 21 regioner slagit i taket av sin kapacitet att göra coronatester. Aftonbladet konstaterade dock att eliten på Östermalm i Stockholm minsann kunde göra tester, hos Hedda Care, delägt av deckarförfattaren Camilla Läckberg, som tog två tusenlappar för besväret.

»Män i businesskostymer som traskar in genom dörren på kliniken, ungefär en flygande champagnekork bort från den fullsatta uteserveringen på finkrogen Sturehof«, skrev tidningens reporter Natalia Kazmierska.

En rad privata klinikkedjor har börjat med tester kopplade till covid-19 och patientintyg. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

Under månaderna som följde har regionerna lyckats utöka kapaciteten. Covid-tester blev allmänt tillgängliga. Taxiförare städslades av regionerna och fick i uppgift att köra skytteltrafik med testkit till misstänkt smittade som var isolerade i sina hem.

När stängda landsgränser öppnades igen, med krav på så kallade PCR-tester, som konstaterar om patienten har covid eller inte, tog länder efter varandra.

Den 23 november 2020 införde till exempel det bland svenskar populära resmålet Mallorca krav på färskt PCR-test vid inresa.

För privata vårdgivare har det inneburit ett nytt affärsområde. Insatsen för att genomföra PCR-test är liten. Det görs på någon minut genom provtagning i näsa eller svalg, ibland både och. Sedan skickas testet till ett laboratorium som tar fram provresultat.

Belöningen är trots allt stor: test med friskhetsintyg för resa kostar mellan 1 200 och 2 000 kronor. Således en mycket lönsam affär där efterfrågan periodvis överstigit utbudet – särskilt eftersom regionernas covidtester inte levererat ett reseintyg.

Flera klinikkedjor har dragit i gång det senaste året. De är specialiserade på att göra tester kopplade till covid-19 och att utfärda patientintyg på resultaten. Den ledande aktören är Vaccina, som enligt företagets uppgifter bedriver verksamhet på 65 orter och har över 200 anställda. En annan stor kedja är Express Care, ett bolag som registrerades i juli 2020, och redan finns på 16 platser – från Malmö till Kiruna.

Konkurrenten Doc Lab finns på sex adresser i landet och har redan 30 medarbetare. Medan Coronanegativ.nu är en aktör som samlat ihop 15 fristående kliniker i södra Sverige som nu erbjuder covidtester.

Trots att vi närmar oss slutet på pandemin tycks behovet av PCR-tester inte avta. I veckan kom närmare besked om hur det så kallade vaccinpasset, som EU enats om att införa i juli, kommer att utformas i Sverige.

En covidvaccination registreras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret och redan efter första dosen ska ett så kallat covidbevis kunna hämtas via E-hälsomyndighetens nya internettjänst covidbevis.se. Där ska patienter identifiera sig med e-legitimation (en tekniklösning för de som saknar e-legitimation är under utveckling).

Därefter är det upp till varje resenär att inför avresa kontrollera regelverket för respektive destination – om det krävs dubbla vaccindoser eller om det räcker med en dos  för att medges inresa.

Covidbeviset kommer att vara digitalt och ska alltså kunna laddas ner till mobil eller dator, eller skrivas ut.

Från myndighetens sida är det tänkt att tjänsten också ska samla andra intyg – bevis på negativt covid-19-test samt på tillfrisknande från covid.

Testaktörer

Ett urval av aktörerna: Bon Liva, Care Lab, Coronanegativ.nu, Doc Lab, Express Care, Friskintyg.nu, Hedda Care, Intygsläkaren, Lakarintyg.se, Lifelab Mobil klinik, NybrogatanVaccin, Reseintygsverige.se, Sina Care, Test Akuten, Vaccina, Quality Care.

Vid sidan av dessa finns även digitala vårdgivare som Doktor 24, Min Doktor och Kry som erbjuder samma tjänst.

I väntan på att covidbevistjänsten öppnar den 1 juli och fungerar enligt plan, så fortsätter de flesta länder att kräva friskhetsintyg.

Förra året erbjöd de svenska charterbolagen Tui och Apollo gratis PCR-test för sina resenärer. I år erbjuds samma resenärer subventionerade tester för en femhundring – som utförs på samarbetande testklinik. Även SAS har haft kampanjpriser för tester åt sina flygpassagerare.

Somliga europeiska länder har de senaste veckorna lättat upp sina krav till att endast kräva så kallat antigentest, i hopp om att rädda sommarens turistsäsong. Antigentest går fortare och kostar runt en tredjedel jämfört med ett PCR-test. Även detta erbjuder testklinikerna och en del har också börjat diversifiera sin verksamhet, till att på uppdrag av regionerna utföra covidvaccinationer.

Den marknadsledande test­kliniken Vaccina, som under pandemin har testat över 100 000 patienter, har aviserat att man i år också ämnar lansera en egen vårdapp, av samma modell som Kry, Min Doktor och liknande.