Brå-rapport: Inflation i våldsanvändning

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

”Det finns så jävla mycket lojalitet just bland dom här grabbarna. Jag vet vilken lojalitet jag har. Jag skulle ta ett skott för mina vänner. För att man tror på varandra. ( ... ) När jag berättar mitt problem, jag hör att dom hör mig. Dom jobbar för mitt problem. Dom vill lösa mitt problem”, säger en av de intervjuade när Brå på tisdagen släppte sin senaste rapport”Skjutningar i kriminella miljöer”.

Den bygger på 21 djupintervjuer med personer som verkat i kriminella miljöer eller varit föremål för skjutvapenvåld.

Studien visar, enligt Dagens Nyheter, att kriminella använder skjutvapen för att bygga upp sitt rykte och skydda sig själva. Rapportförfattarna menar att de intervjuade har svårt att beskriva varför konflikten uppkommit. I stället används ord som ”tjafs”.

– Det är dock tydligt att man uppfattar att omgivningen bevakar varje steg man tar; att man är under ständig hot. Det driver givetvis på våldsspiralen, säger Elin Jönsson, utredare på Brå, till DN, som skrivit rapporten tillsammans med kollegan Erik Nilsson.

Han menar att det skett en inflation i våldsanvändningen.

– Den som ”bara” skjuter någon i benet i dag betraktas närmast som en ”pajas” – det räcker liksom inte för att ingjuta respekt och stiga i den kriminella hierarkin, säger Erik Nilsson.

Läs mer:

Veckans Fokus: I kränkta grabbars skottfält (#16-35)

Våldet utanför strålkastarljuset (#13-17)

Polisens problemrapport – 55 områden (#16-25)

Myten om den undre världen (#12-06)