Fokus avslöjar: V:s gruppledare Mia Sydow Mölleby lämnar sin post

Text:

Bild: TT

Under onsdagen meddelade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han tänker lämna partiledarposten. Nu kan Fokus berätta att även gruppledaren Mia Sydow Mölleby tänker lämna sin post under året. Dessutom kommer hon lämna riksdagen efter valet 2022.

– Jag har tidigare bestämt att det här är min sista mandatperiod som riksdagsledamot. Jag har från början tänkt att jag inte skulle sitta mer än tre perioder, det är nästan en rekommendation i partiet.  Då hade jag tänkt att jag inte ska vara gruppledare hela tiden. Det kan finnas en poäng i att någon får komma in innan och får vara med i gruppen ett tag och sedan kunna bli gruppledare, säger hon.

Mia Sydow Mölleby har varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2010. Hon sitter i konstitutionsutskottet och har tidigare dessutom varit ordförande för republikanska föreningen mellan 2014 och 2016.

– Jag funderade på om jag ska byta nu eller om ett år. Men nej, det är lagom med fyra år som gruppledare och som vice ordförande i fyra. Det är totalt åtta år som ledande företrädare. Det får räcka, säger hon till Fokus.

LÄS OCKSÅ: Här är tre potentiella ersättare till Jonas Sjöstedt

Mia Sydow Mölleby brukar beskrivas som en pragmatisk vänsterpartist som gett riksdagsgruppen tydligare styrning och struktur i sitt arbete, bland annat i förankringen av vänsterpartiets hållning gällande januariavtalet.

Hon sitter kvar i riksdagen mandatperioden ut och kommer att fortsätta sitt arbete i konstitutionsutskottet till dess.

Mia Sydow Mölleby valdes in till riksdagen 2010 via Örebros län och har tidigare arbetat som oppositionslandstingsråd. Hon är 59 år gammal och är i grunden utbildad sjuksköterska.

Vad kommer du göra sedan?

— Nej, det vet jag inte.  Det är två år kvar till dess, säger hon.