Högt tryck när Stockholm inleder fas 4

Region Stockholm inledde på onsdagen fas 4 av vaccinationerna mot covid-19. Det fick regionens app för bokningar att krascha.

Text:

Bild: Jessica Gow/TT

På onsdagen öppnade Stockholmsregionen upp för alla över 18 år som inte tillhör någon riskgrupp att vaccinera sig mot covid-19, den så kallade fjärde fasen. Vaccinationerna kommer till en början att ske i femårsintervaller, och först ut är 55-59-åringar, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till TT. Orsaken till att man delar upp vaccinationerna i intervaller är för att man vill minska trycket på bokningssystemen.

Enligt Anna Starbrink ska det finnas 150 000 personer i åldersgruppen som nu har möjlighet att boka tid för vaccination, men fler än så verkar ha försökt få tid för en spruta. Vid lunchtid på onsdagen var trycket så högt att regionens app för bokningar, "Alltid öppet", hade kraschat. Användare som försöker logga in möts av ett meddelande om att det för närvarande inte går att ansluta till servern.

På Region Stockholms pressavdelning säger man sig ha fått information om att appen är "seg". Man har ingen information om när störningarna kan vara åtgärdade. I ett skriftligt svar till Fokus uppmanar man användarna till tålamod:

"Regionen har idag öppnat för vaccination för personer födda 1966 och tidigare. Det gör att det initialt och bitvis kan var hårt tryck på appen Alltid Öppet. Vi uppmanar till tålamod och att man försöker igen senare", skriver regionen.