Industrimiljardären upp i rätten för jaktbrott

Text:

Bild: TT

Jakthärvan

”För min del anser jag inte att det föreligger hinder mot huvudförhandling”.

Miljöåklagare Lars Magnusson tycker inte att det är några konstigheter att dra igång en av landets mest omtalade rättegångar nästa vecka, det framgår tydligt i ett brev till Västmanlands tingsrätt som Svensk jakt tagit del av. Rådmannen David Viktorsson Harrby delade åklagarens syn på ärendet.

”De andra skäl hon åberopat för att hinder skulle föreligga föranleder enligt tingsrätten inte heller någon annan bedömning än att förhandlingen ska inledas som planerat den 22 februari 2021”.

Så vad är det då för problem inför rättegången som tas upp i breven till tingsrätten? Jo, när man trodde senaste årets mest omskrivna jakthärva inte kunde bli mer förvirrad inleder polisen en förundersökning mot huvudvittnet i härvan. Hon är nu misstänkt för stämpling till mord på hennes make. Tidigare har kvinnan vittnat mot industrimiljardären, tagit tillbaka sitt vittnesmål, hävdat att hon ljugit för polisen och förfalskat bevis i ärendet.

Först sa hon att giftet kom från Karl Hedin men senare tog hon själv på sig ansvaret.

Men åklagaren tycker ändå att åtalet mot männen håller. På Facebook har stödsidan ”vi som stödjer Karl Hedin” fått 33 000 medlemmar där man ser fallet som en symbolfråga för en levande landsbygd utan varg och som ett kvitto på misstänkliggörandet av jägare.

— Karl Hedin har blivit en symbol för jägarkåren, kan man säga.

Det här är inte bara en fråga om förberedelse till grovt jaktbrott där huvudvittnet och Karl Hedin misstänks för att planera att förgifta varg i området eller om att männen ska ha jagat varg i Virsboskogen hösten 2018, för många sympatisörer till männen är det lika mycket en fråga om att Stockholm lägger sig i och förstör.

– Den enda bevisning som åklagaren har angående giftanklagelserna är hennes uppgifter. Både min klient och kvinnans make säger att det här aldrig har hänt. Hon har tagit tillbaka sina uppgifter och då kan inte jag förstå hur åklagaren kan tycka att det här räcker som bevisning, säger Sven Severin som är Karl Hedins advokat till SVT.

Klart är i vart fall att den 71-årige trähandlarmiljardären från väcker känslor. När Västmanlands Läns Tidning publicerade en bild på den misstänkte i handbojor från häktningsförhandllingen i oktober 2018 möttes tidningen av en läsarstorm. Dåvarande chefredaktören Daniel Nordström tyckte att publiceringen var självklar eftersom han inte bara är miljardär utan också en högljudd röst i vargdebatten. Hedin har tidigare skrivit en bok med titeln ”De jagade jägarna” och efter publiceringarna från VLT slog Hedinkoncernen tillbaka genom att dra in sina bokade annonser i tidningar som publicerade miljardärens namn.

Själv har Hedin via sin advokat hela tiden nekat till brott. De har kritiserat utredningen för att ha skötts illa och har försökt hindra hemliga inspelningar från att spelas upp i rätten.

Det är ofta svårt att döma någon för jaktbrott, enligt en sammanställning från Kaliber 2019 hade bara 14 personer dömts på tio år, trots över 600 anmälningar. Ofta finns det ingen kropp eller vittnen, vilket gör brotten svårutredda.

På måndag börjar rättegången vid Västmanlands tingsrätt och bevakningen kommer att vara enorm. Från supporterhåll har man redan flaggat för att man kommer visa stöd utanför tingsrätten och tidningarna har alla växlat upp skriverierna om rättegången successivt sedan 2018.