Jönsson (C): »Vi måste hitta nya arbetssätt«

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT,

– Det är mycket som händer just nu. Akuta saker, men det är lugnt.

Vad är det som är akut?

– Allt möjligt, interna processer och media som drar i en. Vi har en helt ny situation och ska bestämma hur vi ska arbeta framåt.

Vad är den stora nöten att knäcka?

– Det handlar framför allt om hur vi ska förhålla oss. Ta till exempel utskottsarbetet, tidigare har vi haft en tydlig ordning där med blockindelning. Nu har vi en överenskommelse med 73 punkter som skär igenom den. Det gör att vi måste hitta nya arbetssätt.

På vilket sätt?

– Dels hur vi ska förhålla till regeringen, hitta tidsplaner och ta fram nya direktiv. Vilka av oss ska sköta det här på de olika nivåerna är en av sakerna. Vi måste hitta andra vägar i en helt ny struktur.

Hur viktig familjeåterförening att få in i januariavtalet?

– Det var en av många punkter. Vi var inte den enda som drev på den här frågan. Även MP och L vill ha rätt till familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande. Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna var emot det. De var de som tog bort den rätten. Och nu är det klart att vi är lättade att de gick med på det.

Vad betyder det rent konkret?

– Det är många olika bud i medierna om ensamkommande. Det man får utgå från är Migrationsverkets konsekvensanalys. De räknar med att 8 000 anhöriga kan komma till Sverige under de kommande tre åren. Sedan är det en väldigt osäker siffra. Framför allt beror det på hur många nya personer som väljer att söka sig till Sverige. Där har Migrationsverket gjort en analys och menar att det har en marginell påverkan – de räknar med att kan gå från 23 000 till 24 000 asylsökande. Och det betyder inte att alla dem blir alternativt skyddsbehövande eller får stanna.

Du var ju en av dem som förespråkade Stefan Löfven, är du nöjd med utfallet?

– Det är intressant att du tar upp. Jag skrev en sak på Facebook i december och medierna förvrängde det. Det jag uttryckte var att Socialdemokraterna har en lång väg att gå för att vi då skulle släppa igenom dem. Jag personligen lutade åt det hållet – under förutsättning att de skärper sig. Nu har de gjort det. Men Socialdemokraterna är mästare på att fördröja, förhala och slipa bort saker i direktiv och annat. Vi kommer att behöva agera blåslampa för att få saker gjorda under den här mandatperioden.

Fakta | Johanna Jönsson 

Politisk karriär: Suttit i riksdagen sedan 2014. Jobbade innan inom C med kommunikation och press. Gick med i partiet under våren 2011. Migrationspolitisk talesperson.

Annan karriär: Studerat juridik och kriminologi. Har en examen i internationella relationer, samt utbildar sig som psykolog. Har bland annat varit servitris, jobbat med kommunikation och kabinchef.

Ålder: 36

Familj: Mamma, pappa, bror, »kvasisambo«, två hundar och fyra hästar