Jonas Gardell är Årets svensk 2012

Text:

Med följande motivering:

»Med tv-serien och romanen ›Torka aldrig tårar utan handskar‹ har Jonas Gardell lika effektivt som smärtsamt påmint oss om att människovärdet aldrig är en självklarhet utan ständigt måste försvaras.«

– Mitt mål har varit att bryta tystnaden om hiv och aids, och jag är omtumlad över det gensvar projektet har fått, säger Jonas Gardell själv i en kommentar till utnämningen.

Utmärkelsen Årets svensk delas sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus.

Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian.

2007 belönades kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht, för att han lyckades vända utvecklingen i sin kommun från utflyttning till expansion och framtidstro.

2008 mottog Anita Dorazio priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter.

2009 gick utnämningen till professor Johan Rockström för att han gjort vetenskapen om människans påverkan på naturen begriplig.

2010 belönades artisten Robin Carlsson (Robyn) för att hon genom sitt medvetna konstnärskap blivit en förebild för många.

Förra året gick utnämningen till Christopher Kullenberg för att han bidragit till att göra nätaktivismen till en internationell demokratirörelse.

Juryn för Årets svensk består av Sven-Olof Bodenfors, Erik Blix, Kajsa Bergqvist, Margareta Garpe och Martin Ahlquist (ordf.)

Frågor om priset besvaras av Martin Ahlquist, chefredaktör för Fokus och juryns ordförande, tel: 073-9409301.

Här hittar du bilder på Jonas Gardell, ange fotograf Angelica Zander/Fokus. För bilderna på prisutdelningen, ange fotograf Ebba Bonde/Fokus.
lågupplösta (Klicka på länken för att ladda ner alla bilder)
- högupplösta: (Klicka på bilden för att ladda ner)