Julafton för välfärdens lobbyister

Text:

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så var det slutligen dags. I tisdags presenterade Ilmar Reepalu sin omdiskuterade välfärdsutredning, och ungefär som förväntat föreslog han ett vinsttak på 7 procent plus statslåneränta på företagens operativa kapital.

Stefan Löfven hade knappt hunnit få i sig morgonkaffet innan det politiska ordkriget på Twitter började. Under rubriken »Reepalus resumé« hade en kille på Svenskt Näringsliv gjort ett diagram som med hjälp av pilar visade hur dålig han tyckte att det förra Malmökommunalrådet hade varit som politiker. Det fick lobbyisterna på vänsterkanten att ropa »personpåhopp«. Diskussionen som följde blev snart så snårig att inte ens Reepalu själv hade kunnat hänga med.

En annan högertwittrare stirrade djupt i foliehatten. Indignerat frågade han sig om regeringen valt att presentera utredningen samma dag som det amerikanska presidentvalet, bara för att mörka de känsliga slutsatserna!!!

Den som fyller år på julafton har rimligen förståelse för argumentationen. Men frågan är om presidentvalet verkligen var avgörande för den exponering utredningen fick.

Flera opinionsundersökningar har visat att majoriteten av väljarna är emot vinstuttagen. Samtidigt har de gjort allt annat än att rösta med fötterna när det gäller valet av skola åt barnen eller vilken läkare de ska gå till. Och när borgerligheten nu gjort klart att de inte kommer att släppa igenom det redan läckta vinstförbudet i riksdagen, är det rätt svårt att bli upphetsad.

Den ende som verkligen bryr sig är Jonas Sjöstedt. Han ökade ynka 0,1 procentenheter på att gå till val på en fråga som ingen tycks bry sig om, egentligen.