KD rasar i ny opinionsmätning – sämsta Novus-siffrorna på över två år

Text: Redaktionen

Bild: TT

Pandemianpassad partiledardebatt

Klockan 9 i dag onsdag möts partiledarna i riksdagen för partiledardebatt, men utan ledamöter i bänkarna eller åskådare på läktarna. Att ställa in två partiledardebatter i rad vore »ett avsteg från riksdagens normala arbetsformer«, säger talman Andreas Norlén till TT.

Per Bolund spås ny ministerpost

Miljöpartiets språkrör Per Bolund väntas lämna posten som finansmarknadsminister och ta över som klimat- och miljöminister efter Isabella Lövin. Det uppger flera MP-källor för Di.

Även TT har talat med miljöpartister som ser Bolund, som är utbildad biolog, som »det självklara valet« för denna ministerpost. Vem som kommer att efterträda Bolund som finansmarknadsminister är oklart.

Bottenresultat för KD

Kristdemokraterna får endast 4,6 procent av väljarstödet i senaste opinionsmätningen från SVT/Novus. För partiet är resultatet det sämsta i Novus sedan augusti 2018. Enligt Torbjörn Sjöström, vd Novus, är KD »ett av de partier som riskerar att åka ut om det var val i dag«.

Enligt KD:s partisekreterare Peter Kullgren är det pandemin som troligen har haft effekt på opinionen.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson ser fler troliga skäl till KD:s tapp, bland annat husaffären med Esbjörn Bolin, och uppger i SVT att KD återigen håller på att bli »ett krisparti«.

Liberalerna får i sin tur sitt sämsta resultat någonsin i en Novusmätning, med 2,6 procent och Miljöpartiet klamrar sig precis vid fyraprocents-spärren.

Fler covidpatienter än någonsin

Just nu vårdas 2.832 patienter med covid-19 på sjukhus i Sverige, vilket är fler än någon gång under hela pandemin, rapporterar DN. I Sverige har 9667 människor med covid-19 avlidit, och antalet bekräftat smittade svenskar under pandemin passerade på tisdagen en halv miljon. Färre covidpatienter läggs dock in på Iva, jämfört med i våras, erfar Ekot. Skälet uppges vara att man i dag bättre vet hur man ska vårda covidpatienter.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det höga trycket på sjukvården nu dock nära gränsen för vad sjukvården tål.

Hittills har nu omkring 80 000 människor i Sverige fått första dosen vaccin mot covid-19.

M uppmanar till säkerhetspolitiska samtal 

Regeringen bör bjuda in till partiöverskridande samtal om det den säkerhetspolitiska relationen till Storbritannien efter brexit. Det anser Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson. Efter Storbritanniens utträde ur EU omfattas britterna inte längre av den svenska solidaritetsklausulen från 2009, om utbyte av militära och civila tjänster vid krig och kris, uppger han i en SvD-intervju. Utrikesminister Ann Linde (S) säger i sin tur till SvD att regeringen har för avsikt att föra en diskussion med Storbritannien,»om den värdefulla säkerhetspolitiska relationen«.

Internationellt

Fler republikaner stödjer riksrätt 

Topprepublikanen Liz Cheney planerar att rösta för att ställa president Donald Trump inför riksrätt.

»En amerikansk president har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi«, säger hon i ett uttalande med hänvisning till Trumpanhängares attack mot kongressen i förra veckan.

Det är första gången sedan Richard Nixons avgång 1974 som ledare i presidentens eget parti stödjer ett åtal. Även republikanerna John Katko och Adam Kinzinger förespråkar ett riksrättsåtal, erfar TT-AFP. 

I natt meddelade vice president Mike Pence att han inte tänkte böja sig för Demokraternas krav att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Trump i förtid, och nu under onsdagen sker en omröstning om att ställa Trump inför riskrätt.

Trump själv kallar riksrättshoten för »en häxjakt«.

Youtube stänger Trumps konto 

I likhet med Twitter, Facebook och Instagram stänger nu också Youtube ned Donald Trumps konton, uppger bland andra CNN. Skälet är att en av presidentens senaste videor uppmanar till våld, enligt en talesperson för sajten. Twitter har stängt av Trumps konto för all tid, Facebook har stängt hans kanal på obestämt tid, och Youtube stänger av Trumps konto tillfälligt, i minst sju dagar.

PTSD hos intensivvårdspersonal

Nästan hälften av intensivvårdspersonalen rapporterar symtom på posttraumatisk stressyndrom, PTSD, allvarlig depression eller ångest, uppger The Guardian, som refererar till forskning som utgår från 709 läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal vid sex sjukhus i England. En forskare bakom studien uppger att intensivvårdspersonal under pandemin lider »mer än stridstrupper«.

Debatter

SvD Debatt uttrycker Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson, oro över försäljningen av 1177 till vårdbolaget Kry, som äger flera vårdcentraler i regionen.

»Att Kry tar över 1177 skapar ekonomiska intressen att slussa patienterna vidare till Krys egna nätläkare«, skriver han.

Region Stockholm är den enda av landets regioner som inte driver webbplatsen och telefontjänsten 1177 i egen regi.

DN Debatt förordar 20 politiker, forskare, publicister och företrädare för organisationer en gemensam, obligatorisk medborgartjänst för att komplettera den militära värnplikten.

Trots att värnplikten är tillbaka, är det endast omkring 5000 på en årskull av 125 000 människor som kallas in för att fullgöra militär värnplikt, framhåller de, och pandemin och klimatförändringar är exempel på att de hot ett samhälle står inför inte bara är militära.

»Många fler, helst alla, ska ha kunskap om krisberedskap och vad var och en själv kan bidra med«, skriver de.

Liberalerna vill sänka skatten på arbete, framhåller L-ledaren Nyamko Sabuni, ekonomiskpolitisk talesperson Mats Persson och gruppledare Johan Pehrson på Di Debatt. 

»På sikt ser vi framför oss att vi permanent sänker skatten på de lägsta arbetsinkomsterna med minst 1000 kronor i månaden. Sverige måste satsa på arbetslinjen före bidragslinjen för framtidens skull«, skriver de.