M i krismöte efter Hanif Balis twitterhån mot Carl Bildt

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

Ständigt denna Hanif Bali, Moderaternas bad boy, som aldrig skyr en fejd på nätet. Han gjorde sig ett namn våren 2016 när han och Niklas Wykman i riksdagen röstade mot partilinjen i en folkmordsfråga. Som resultat petades de från sina utskottsplatser av dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra. Men hade samtidigt visat att de så kallade Pojkarna inte tog order från en svag partiledning.

Sedan dess har Bali allt mer flyttat över kriget till nätet (än så länge i år har han inte lagt en enda riksdagsmotion). Inte sällan flankerat av ett tufft språk och avsaknad respekt för motståndaren

”Moderat men inte måttlig”, lyder Moderaternas meste nätkrigares motto på Twitter.

Läs också: Moderater – snobbar som mobbar

Med jämna mellanrum har det kommit krav på Ulf Kristersson att ta sin bångstyriga riksdagsman i örat. Från såväl andra debattörer som regeringens ministrar. Men moderatledaren, som lovat att vara ”den vuxne i rummet”, har låtit Hanif Bali hållas, även om han petats från partistyrelsen.

Nu kan Bali dock ha skitit i det blå skåpet.

Han attackerade Moderaternas förre partiledare Carl Bildt – statsminister tillika utrikesminister – för hans relation med Iran. Bali skrev:

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”.

Och lade till att Carl Bildt är en ”non-grata i balkan” och ”Erdoganist”.

Då brann det till på Blasieholmen. Till Aftonbladet säger Ulf Kristersson:

– Det Hanif Bali idag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare. Jag har instruerat partisekreterare Gunnar Strömmer och riksdagsgruppens gruppledare Tobias Billström att omedelbart kalla in Hanif Bali för ett mycket allvarligt samtal.

Uttalandet blev genast föremål för hån på sociala medier. Islamofobi och allmänt taskig stil går an, men fan ta Bali om han attackerar parti-royality som Carl Bildt, skulle man kunna sammanfatta kritiken. Expressens ledarsidas Patrik Kronqvist var en av flera som gjorde sig lustig över Kristerssons reaktion:

”Fullständigt oacceptabelt. Partilinjen i M är att såga Reinfeldt, inte Bildt.”

Av Aftonbladets senaste uppgifter att döma kan konsekvenserna för Bali bli kännbara. 70 partiföreträdare, i storlek med Moderaternas riksdagsgrupp, har kallats till krismöte över telefon.

Enligt SvD:s källor överväger Moderaterna att lämna Twitter helt. Något som har diskuterats en längre tid i partiet där partiledaren inte ens har ett twitterkonto.