Kristersson till FT: »Svenska staten krisar«

Text:

Bild: Adam Ihse/TT

 Den svenska befolkningen har förlorat sitt förtroende för staten och betalar priset för en 20-årig misslyckad integration. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med den ansedda brittiska affärstidningen Financial Times.

Han målar upp en dyster bild av Sverige och jämför problemen landet har med kriminalitet och masskjutningar med landets finanskris på 90-talet. Då upplevde Sverige en bostadskrasch och en ränta på 500 procent.

– Det är svårt för den här gången handlar det inte om ekonomi eller pengar. Tron på att de politiska partierna ska ta hand om det är lägre än under 90-talskrisen, säger Ulf Kristersson till FT.

Han betonar i intervjun att det inte är väljarnas fel att det ser ut som det gör och att »vi i nuläget visar att politiken inte kan genomföra vad den borde«.

– Det är svårt för den här gången handlar det inte om ekonomi eller pengar. Tron på att de politiska partierna ska ta hand om det är lägre än under 90-talskrisen, säger Kristersson.

För att få bukt med problemen nämner M:s partiledare att gängmedlemmar ska få längre fängelsestraff och antalet polisanställda öka med 10 000 – något även Moderaterna fick uppmärksamhet för i helgen när partiet lanserade sitt valmanifest.

Det är ett dött lopp mellan de båda blocken med Sverigedemokraterna som vågmästare. Där är Ulf Kristersson favorit att ta över som statsminister, enligt FT.

Läs mer i Fokus

Krisdelegationen övade samordnad brandattack (14 augusti)

Hakelius: In kommer Ulla (13 augusti)

Brottstycken i verkligheten (Veckans Fokus 2018-04)

Brottsplats Malmö ( Veckans Fokus 2017-16)