Malmöskytten – en av de värsta

Text:

Bild: Scanpix

Sveriges genom tiderna värsta seriemördare finns i Malmö. En nittonårig beredskapsarbetare dömdes 1979 för elva mord och sexton mordförsök som han begick under ett par månader vid långvården på Malmö Östra sjukhus i slutet av sjuttiotalet. Med hjälp av starkt frätande rengöringsmedel förgiftade han minst 24 personer som dog i svår andnöd, ofta med kemiskt doftande fradga sipprande ur munnen. Under utredningen erkände han 27 mord och 15 mordförsök »för att han ville förkorta deras lidande« men i delar av fallen kunde man inte utesluta att patienterna dött av naturliga orsaker.

Nu tycks samma stad återigen ha drabbats av en seriemördare. En 39-åring som tros ligga bakom en serie dödliga skjutningar i Malmö under flera år tillbaka häktades före jul misstänkt för mord och mordförsök. Med förra veckans uppdatering av brottskatalogen är han i dagsläget misstänkt för tre mord och tio mordförsök. Han utreds för ytterligare fyra skjutningar, varav en med dödlig utgång. Och ännu är utredningen bara halvvägs.

En seriemördare definieras av den amerikanska federala polisen FBI som en person som uppsåtligen dödar minst två personer vid lika många, separata tillfällen. Både Sture Bergwall och beredskapsarbetaren från Malmö stämmer in på den definitionen. John Ausonius får också betraktas som en seriemördare även om han misslyckades med de flesta av sina försök. Men Malmöskytten misstänks för betydligt fler mord och mordförsök än den »första Lasermannen«, som sköt ihjäl en och skadade ytterligare tio personer när han satte skräck i Stockholms invandrare i början av 1990-talet. En annan som dömts för flera mord är Mattias Flink, men han betecknas inte som seriemördare eftersom han begick sina mord i snabb följd vid ett och samma tillfälle. Det är alltså få personer i svensk kriminalhistoria som kan mäta sig med den misstänkte Malmöskytten. Skulle det visa sig att Sture Bergwall är oskyldig till fler mord som han är dömd för, återstår så bara beredskapsarbetaren som kan mäta sig med den man som nu utreds för brott i Malmö.

Kopplingen till lasermannen John Ausonius gjordes när Malmös serieskytt under början av hösten intensifierade attackerna och när gemensamma mönster blev allt tydligare. Vid flera skott användes samma vapen. Flera offer attackerades när de väntade vid en busshållsplats. Flera hade vad polisen betecknar som »invandrarbakgrund«. Hypotesen om en serieskytt växte sig allt starkare, och till slut ringade polisen in en ensamstående man i västra Malmö med vapenlicens och anknytning till flera av brottsplatserna. Hittills uttalar sig inte polisen om eventuella motiv bakom gärningarna, men samtliga offer utom ett hade enligt polisen invandrarbakgrund.

Det faktum att en del av offren hade kriminell bakgrund – enligt polisen handlar det om drygt vart tredje – kan ha förlett polisen att tro att en del av skotten var del av gänguppgörelser. Däremot tror man inte att det innebär någon minskning av gängbrottsligheten.

– Efter gripandet har vi sett en radikal minskning av skottlossningarna på offentliga platser i Malmö, men det har troligen flyttat inomhus. Det är antagligen den höga polisnärvaron och vårt brottsförebyggande arbete som har haft en lugnande effekt på gängvåldet, säger utredaren Göran Landvall vid Serieskytts-kommissionen i Malmö.

Men mycket återstår fortfarande av utredningen och den misstänkte i Malmö förnekar fortfarande till alla brott. Enligt Göran Landvall har gärningsmannen under förhör hittills svarat i stil med »solen skiner i dag« men han verkar inte psykiskt sjuk.

– Mitt intryck är att han vet vad han gör –och vad han har gjort, säger Landvall.

Fakta | De värsta mördarna

Sture Bergwall (Thomas Quick): Dömd för sju mord. Tidigare dömd och, efter resning, för ytterligare ett.
John Ausonius: Dömd för ett mord, nio mordförsök.
Mattias Flinck: Dömd för sju mord, tre mordförsök.
»Beredskapsarbetaren«: Dömd för elva mord och sexton mordförsök (till sluten psykiatrisk vård, numera frigiven).
39-åringen: Misstänkt för tre mord, tio mordförsök. Utreds för ytterligare tre försök och ett mord.