Mikael Damberg (S) : Vi är bättre förberedda i år

Text:

Bild: TT

Mikael Damberg (S) : Vi är bättre förberedda i år

Skogsbrandssäsongen är i gång. Men i år är Sverige mer redo än i fjol, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna. Tidigare fick kommunerna ringa in helikoptrar eller ta hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar, säger han.

Kommuner har möte om IS-återvändare

Center mot våldsbejakande extremism ska i dag ha möte med ett 40-tal kommuner om IS-återvändare, rapporterar Sveriges Radio. Mötet kommer att handla om hur de kan förbereda sig och information om hur rättsväsendet arbetar.

– Vissa kommuner har ju återvändare redan i dag, för det har ju kommit hem 150 stycken till Sverige redan. När det gäller de personer som finns på plats nere i Syrien och i de här lägren i dag, kan man ju inte veta var de väljer att bosätta sig eller om de kommer hem överhuvudtaget, säger Anders Kretz, centret för våldsbejakande extremism.

L vill samarbeta med M om energi

Liberalerna vill skrota energiuppgörelsen och i stället skapa en mer kärnkraftsvänlig överenskommelse med Moderaterna och Kristdemokraterna, skriver Dagens industri.

– Vi måste både behålla den kärnkraft vi har och vara beredda att bygga ny kärnkraft, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

I morgon ska partiet, enligt DI, göra ett utskottsinitiativ i riksdagen.

Debatter 

»Barn till IS-återvändare som är i Sverige kan omhändertas«, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S), påDN debatt.

»Med rätt reformer kan euron utmana dollarn«, skriver EU-kommissionären Valdis Dombrovskis, på DI debatt.

»Bristfällig analys leder fel om kärnvapenavtal«, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, på SvD debatt.