Miljöpartiet vill flyga hem IS-kvinnor

Miljöpartiet svänger om IS-kvinnorna, högerseger i Madrid, och miss för Netanyahu. Det här är morgonens nyheter.

Text:

Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT

SVERIGE

MP: Ta hem IS-kvinnor med barn

Ska Sverige hjälpa till med att få hem IS-kvinnorna och deras barn från flyktinglägren i Syrien där de nu befinner sig? Nu har Miljöpartiet svängt i frågan och anser att alla borde hjälpas hem.

Rasmus Ling (MP). Foto: TT

”Det funkar inte att att barnen är kvar där nu så länge och läget är låst på det sättet. Då måste vi göra så att även mammorna kommer med barnen till Sverige”, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till Ekot.

Men partiet har inte med sig regeringskollegorna Socialdemokraterna i frågan. Ann Linde har tidigare sagt att personer som misstänks för att ha begått brott i området bör lagföras på plats.

Femtusen lägre i pension för utrikesfödda

Utrikesfödda har i snitt 5 000 lägre per år i pension än vad svenskfödda har, visar nya siffror från Pensionsmyndigheten som Ekot tagit fram. Alla sorters statliga bidrag har räknats in i siffran. I snitt får en svenskfödd pensionär ut över 17 000 kronor medan en en utrikesfödd pensionär får ut drygt 12 000 kronor.

En död efter skottlossning i Örebro

Det var vid midnatt som larmet om skottlossningen inkom till polisen. En person sköts ihjäl i i Örebrostadsdelen Vivalla under natten till onsdagen. Polisen har anhållit två misstänkta under ärendet.

– Ett vittne meddelar att den skjutne får skjuts från platsen och vi möter den här bilen som den skadade är i och följer med till sjukhuset. Där tar man hand om honom och en stund senare får vi besked att mannen är avliden, säger polisens vakthavande befäl Kenneth Johannesson till TT.

INTERNATIONELLT

Isabel Díaz Ayuso (t.v.) segrade i tisdagens regionalval i Madrid. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Klar högerseger i Madrid.

Högerkandidaten Isabel Díaz Ayuso och partiet PP tog en klar seger i tisdagens regionval i Madrid. Hon har bland annat hållit Madrid mer öppet än resten av landet under pandemin och bedömare menar att valresultatet är en markering mot den sittande socialdemokratiska centralregeringen i landet, skriver TT.

Denna dag innebär en vändpunkt för den nationella politiken, sade PP:s ledare Pablo Casado efter valresultatet offentliggjordes.

1000 familjer på flykt efter talibanstrider

Efter en stor offensiv från talibanerna och strider mellan militären och talibanerna i den södra provinsen Helmand i Afghanistan befinner sig ett 1000-tal familjer på flykt från stridigheterna, enligt källor från myndighetshåll.

Sedan i måndags har talibanerna attackerat vid minst sex olika platser, enligt myndigheterna som oroar sig för en upptrappning i samband med USA:s tillbakadragande av trupperna i landet.

Netanyahu misslyckades med regeringsbildningen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fick 28 dagar på sig efter valet för att bilda en regering. Nu har tidsfristen löpt ut och premiärministern har inte lyckats bilda någon regering. Näst på tur i regeringsbildningen är oppositionsledaren Yair Lapid. Hans mittenparti Yesh Atid fick näst flest röster i valet men kommer att behöva samla stöd åt båda håll för att kunna bilda sin regering.

DEBATT

Sänkt hastighet skulle minska dödsrisken i trafiken, menar NTF. Foto: Johan Nilsson/TT.

NTF: Sänk hastigheterna för bilar i stan

Enligt en ny analys från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) skulle risken för död eller skada i samband med bilolyckor minska signifikant om hastigheterna i tätort minskades från 50 eller 40 till 30 kilometer i timmen. Det skriver Marie Nordén, generalsekreterare för NTF på DN Debatt. Enligt henne dödas 26 gående eller cyklister av bilar varje år samtidigt som 1 400 personer skadas allvarligt.

”NTF menar att det är hög tid att införa 30 km/tim som bashastighet i tätort”, skriver Marie Nordén.

17 organisationer: Nu måste offentliga upphandlingar bli hållbara och rättvisa

Svenska offentliga upphandlingar måste börja köpa in hållbart och rättvist vid offentliga upphandlingar. Svenska folket vill det, menar 17 organisationer som hänvisar till en ny Kantar/Sifo-undersökning där 8 av 10 svarande tycker att det är viktigt med hållbarhet.

”Det är en viktig signal till politiker i en tid när fattigdom ökar i världen. Sveriges åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter och FN:s globala mål behöver omsättas i en hållbar offentlig upphandling”, skriver företrädarna för organisationerna på Aftonbladets debattsida.

Bland organisationerna som sluter upp bakom uppropet finns bland annat Kommunal och Svenska kyrkan.

Svenskt näringsliv: Subventionerad havsvind slår mot elsystemet

Att subventionera vindkraft till havs är inte en framkomlig lösning. Det är Svenskt näringsliv emot, eftersom man anser att alla ingrepp i elmarknaden skapar instabilitet och osäkerhet. Detta kan man läsa på Svenska Dagbladets debattsida under onsdagen.

”Det är inte rimligt att åtgärder som ökar systemkostnaden och samtidigt minskar försörjningstryggheten drivs igenom på grundval av politisk prestige”, skriver företrädarna i debattartikeln.