Moderater – snobbar som mobbar

Text:

Den moderata strategen suckade. Var sociala medier som Twitter verkligen rätt plattform för Moderaterna? Antagligen inte, hur jäkligt vänstern än betedde sig betraktade väljarna alltid de moderata nätsoldaterna som översittare.

Att slå underifrån är en konst, den besitter inte högern, konstaterade den här tidningen under rubriken »Det eviga M-obbarpartiet?«.

Men det finns ett undantag. Han heter Hanif Bali. Få kan kanske på rak arm nämna några politiska landvinningar signerade den unge riksdagsledamoten. Desto fler känner till hans krig på nätet. »Batikhäxor«, »skolungar«, »jävla syltryggar«. Bali svingar hejdlöst och får ofta hjälp av sin följarsvans i striden mot meningsmotståndarna. Men till skillnad från sina partivänner belönas hans bataljer med tusentals delningar och retweets.

Moderater som lovat att bli vuxna suckar. De ogillar Balis grova debattstil och i bakgrunds­samtal gnäller de över att han inte använder sin förmåga till något konstruktivt­. Men de säger aldrig det öppet. Bali ingår i gänget runt den förre Muf-basen Niklas Wykman, de upproriska Solnamoderaterna. Det innebär makt, och att man gör lite som man vill. Har man dessutom Balis sällsynta förmåga att skapa opinion är dörren till såväl partistyrelsen som riksdagsbänken vid­öppen.

Hanif Bali vann överlägset provvalet för Moderaterna i Stockholms län, även om nomineringskommittén petade ner honom till plats sju. Det är fortfarande två platser upp från förra valet och en säker plats i riksdagen även nästa mandatperiod.

När Ulf Kristersson tog över Moderaterna lovades det god ton från högern. Med ett undantag. Bli inte förvånad om det undantaget fortsätter att leverera uppercuts »ända in i kaklet«.

Läs mer

Johan Hakelius: Får vi resonera om praxis utan att uppröra jurister? (10 november)

Det eviga M-obbarpartiet? (7 november)