Nästa budget dröjer

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

När kommer nästa budget?

Efter överenskommelsen mellan S-MP och C och L väntas en ny regering snabbt sätta igång arbetet med en ändringsbudget. Men hur snabbt en ny regering kan få till stånd en vårändringsbudget, från den 1 juli i år, är oklart.

– Bildas en regering nu inleds ett intensivt budgetarbete för innevarande år så att det överensstämmer med den överenskommelse som slutits, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Anderssons (S) till Aftonbladet.

Novus: Förtroendet rasar

Det svenska folkets förtroende för politiker har minskat drastiskt. Det visar en undersökning av Novus, beställd av SVT. 70 procent har ett minskat eller kraftigt minskat förtroende.

Sjöstedt: Fått försäkringar av Löfven

Enligt Jonas Sjöstedt har han fått försäkringar om att regeringen inte kommer att genomföra de för Vänsterpartiet så kontroversiella förslagen att tillåta fri hyressättning i nyproduktion och luckra upp arbetsrätten. Det säger han i SVT:s Morgonstudio.

Sahlin bryter tystnaden

I sin första stora intervju efter att hon 2016 tvingades avgå som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism hyllar Sahlin Stefan Löfven som person, men kritiserar Socialdemokraternas förflyttning i flyktingfrågan.

I podcasten Schulman Show säger hon:

– Flera gånger mådde jag illa av vad jag hörde, också från företrädare för socialdemokratin.

MP-topp lämnar i protest…

 MP-politikern Carl Schlyter lämnar nu partiet i protest mot överenskommelsen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Nu är det de rödgröna som ska bedriva en i huvudsak högerinriktad ekonomisk politik. Vart ska missnöjda människor som drabbas av den här politiken vända sig? säger Carl Schlyter i Sveriges Radios P1 Morgon.

 Och även MP-veteran avgår

Samtidigt lämnar MP-veteranen Annika Lillemets partiet efter uppgörelsen i regeringsfrågan. Hon, Schlyter, Walter Mutt och Jabar Amin utgjorde under förra mandatperioden en gruppering som stod i opposition mot partiledningen. Nu hoppar hon av

– Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger hon till SvD.

Kristersson: C och L har svårt att klara vad de lovat

Moderatledaren Ulf Kristersson betvivlar att Centern och Liberalerna kommer att klara vad de lovat – att både samarbeta med regeringen och samtidigt vara oppositionspartier tillsammans med sina kollegor i Alliansen, säger han till Sveriges Radio.

– Det är en ganska originell idé, att driva opposition när man två gånger om året sätter sig i fullskaliga förhandlingar och skriver under varje bokstav i budgetpropositionen som regeringen lägger. Det är klart att man inte är oppositionspartier. Det är uppenbart, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till SR.