Niklas Wykman: Jag delar inte bilden med AKB

Text:

Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Den förra Moderatledaren avgick i oktober förra året. Nu berättar hon i en bok om hur hon anser sig ha kuppats bort från M-toppjobbet. En av de som tidigt kritiserade henne var Niklas Wykman, tidigare MUF-ordförande och i dag riksdagsledamot.

En lördagsmorgon under sommaren 2017 ska Anna Kinberg Batra ha blivit uppringd av Wykman:

»Hjälp mig att hjälpa dig, sa han. Hjälpen skulle bestå i att jag gav honom en högre position än han hade«, skriver Anna Kinberg Batra i boken »Inifrån« som kommer ut i dagarna.

Wykman hade varit gruppledare för M i skatteutskottet »men förlorat uppdraget efter att öppet ha röstat mot partilinjen«, skriver hon och konstaterar:

»'Erbjudandet' påminde lite om vår tids ryska utrikespolitik, där man först gör ett maktanspråk som ingen annan skulle erkänna, därefter likafullt tar sig rätten att försvara sitt anspråk med de metoder man anser krävs«.

Fokus har kontaktat Niklas Wykman för att höra hans version. Han svarar i ett SMS att han inte har läst boken.

– Och har därför svårt att recensera den.

Vidare skriver han:

– Men av det lilla som har rapporterats om mig så är det inte en bild som jag delar. AKB (Anna Kinberg Batra, reds. anm.) gjorde mycket bra insatser som ordförande i finansutskottet och jag väljer att fokusera på människors förtjänster.

Läs även Fokus reportage om Niklas Wykmans roll i Moderaterna: »Problemet i pojkarnas parti«