Politikens Forrest Gump

Text: Björn Häger

Sent på kvällen söndagen den 3 juli 2011 meddelar nyhetsbyrån Reuters att två svenska journalister hålls fångna av etiopisk militär. De har försökt ta sig in i landet med hjälp av gerillan och greps efter en strid där femton rebeller dödades och sex skadades, enligt telegrammet. Även journalisterna sårades i striden.

– De befinner sig i fängsligt förvar just nu, men har fått vård för sina skador, bekräftar en talesman för Etiopiens regering.

Expressen klämmer in nyheten i övre hörnet på en förstasida som domineras av huvudnyheten »Fettdoktorn slutar föreläsa om LCHF«.

Utrikesdepartementet säger att de ännu inte fått kontakt med de fängslade journalisterna, men att ambassaden i Addis Abeba försöker få fram mer information.

– Jag tror inte ambassaden visste om att journalisterna var där. Vi har avrått från att resa i det området, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

Dagen därpå, tisdagen den 5 juli, kommer fler detaljer. Journalisterna heter Martin Schibbye och Johan Persson. De är skottskadade och riskerar att ställas inför en militärtribunal anklagade för att ha hjälpt landets fiender. De riskerar långa fängelsestraff.

Det kommer också fram att de försökt ta sig till ett område i Ogaden-provinsen där Lundin-koncernen prospekterat olja. Dit har inga journalister kunnat resa för att själva se vad som pågår.4

– Lundin samarbetar med regimen som dödar, våldtar och fördriver vårt folk, säger Mahdi Abdi Rahman, som företräder gerillarörelsen i området till Expressen.

Från Carl Bildt kommer inga kommentarer.

På onsdagskvällen den 6 juli visas de gripna svenskarna upp i etiopisk teve. Båda har bandage. I inslaget tvingas Persson och Schibbye att svara på frågor, men det hörs inte vad de svarar. Regimen meddelar att svenskarna ska åtalas för terrorism.

Samtidigt landar Carl Bildt i Visby.

Han säger att han inte vill kommentera fallet. Men han håller sig inte borta från medierna. Tvärtom. Han åker direkt till innestället Burmeister för att festa med dem.

»Utrikesminister Carl Bildt har precis landat i Visby, men inget kunde hålla honom borta från Almedalsminglet – veckans hetaste fest på restaurang Burmeister«, skriver Aftonbladet som är med och arrangerar kvällens Dj-Battle, evenemanget där politiker och journalister tävlar om vem som kan få mest fart på dansgolvet.

Det jublas när moderaterna Sofia Arkelsten och Anna Kinberg Batra får sällskap i dj-båset av Carl Bildt som kommer upp på scenen i grön linnekavaj och dansar på sitt lite speciella vis, bland annat till I’ve been looking for freedom med David Hasselhoff. »Här dansar Bildt« och »Här rockar Bildt loss« blir rubrikerna i Aftonbladet och Expressen.

Morgonen därpå deltar Carl Bildt i ett demokratiseminarium. Budskapet är att Sverige är världsbäst på demokrati. Men vid pressträffen efteråt får han i stället frågor om de två gripna journalisterna i Etiopien. Vad tycker han om att journalister hindras från att utöva sitt arbete?

– Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område, svarar Bildt irriterat.

Från UD meddelas att de två journalisterna ska behandlas som vilket annat konsulärt ärende som helst. De har försatt sig själva i en knipa och kan inte förvänta sig någon särskild behandling för att de är journalister, är innebörden.

Situationen är som hämtad ur en politisk thriller. De två frilansjournalisterna tog sig in i landet för att avslöja kopplingen mellan Lundin Petroleum och de folkrättsbrott som pågår vid oljefälten.

Carl Bildt satt i styrelsen 2006 då företaget etablerade sig i området där Persson och Schibbye gripits.

Bildt-i-text
Uppe från vänster: 2014. Fredsmäklaren Carl Bildt fångad på bild i Sarajevo med katt på axeln. 2014. Carl Bildt svänger loss i Almedalen med Maria Larsson (KD). 2011. Fredrik Skavlan ger upp när Carl Bildy bara ger undanglidande svar på frågor om Lundin Oil.

Journalisten Kerstin Lundell har i en bok berättat om den etiopiska militärens övergrepp i Ogaden. Hon hävdar att Lundin-gruppen och Carl Bildt glider på sanningen när de hävdar att de bidragit till fred i området. Hon citerar rapporter och intervjuar flyktingar från området. Men hon vågade själv aldrig resa dit. Det var den resan Persson och Schibbye nu tänkte göra. De var där för att undersöka hur sann Lundins – och Carl Bildts – bild är av oljeutvinningens konsekvenser.

Och nu är det Carl Bildt som ska hantera deras ärende.

Men i Almedalen 2011 är det inte Etiopien eller journalisters möjligheter att rapportera från konflikthärdar som dominerar när det gäller Bildt. Där handlar det i stället om hans twittrande.

Sedan Bildt började twittra i november har han skrivit mer än tusen inlägg. Enligt magasinet Foreign Policy är han en av hundra personer i världen som man bör följa. På några månader har han skaffat sig trettio tusen följare. Men vad skriver han egentligen? Frilansskribenten Håkan Lindgren har gått igenom flödet och tycker att det är ett skämt.

Inför Almedalsveckan redogör Lindgren för sina slutsatser i en omtalad artikel i Upsala Nya Tidning: »Han flyger från toppmöte till toppmöte i ett hektiskt tempo, vilket han för säkerhets skull beskriver på engelska ifall en global läsekrets skulle vara intresserad. Han försöker gärna ge en liten ironisk underskruv åt de korta meddelandena, men är samtidigt omedveten om den betydligt större parodiska helhetseffekt som uppstår.«

Några av Bildts inlägg får illustrera:

28 april: Tidig morgon i mulet Washington. Iväg för möte på Pentagon. Sedan utrikesdepartementet. Mycket på agendan nu för tiden. 

6 maj: Köpenhamn. Min femte europeiska flygplats i dag. En kvar att avverka. 

14 maj: Missar melodifestivalen. Upptagen med att diskutera framtiden med ett spektrum av ryska tänkare. 

Bildts favoritord är »important«. Han använder det för att beskriva allt han gör. Och de flesta saker över huvud taget.

29 april: Överens i de flesta viktiga frågor med utrikesminister Clinton. 

3 maj: Det är World press freedom day i dag. Viktigt.

4 maj: Lyfter mot Warszawa för viktigt statsbesök i Polen.

Håkan Lindgren letar förgäves efter något som han förknippar med politik, som konflikter, framtidsvisioner, kompromisser eller nederlag. När Bildt twittrar är alla möten konstruktiva. Han kommer bra överens med alla han träffar.

27 april: Bra möte med premiärminister Putin om bilaterala relationer. 

Och det går att ana en lätt spydighet varje gång Bildt nämner regeringens möten i Stockholm:

19 maj: På väg till regeringssammanträde. Ett överflöd av visa beslut nära förestående. 

7 juni: Tillbaka i Stockholm. Trevligt ställe. Värt ett besök. 

»Den formulering som bäst beskriver mitt intryck av hans twitterflöde är filmtiteln Eternal sunshine of the spotless mind. Bildt flyger alltid ovanför molnen, i det torra intellektets eviga solsken«, sammanfattar Lindgren.

I Almedalen ordnas ett seminarium med rubriken »Borde Carl Bildt sluta twittra?« I inbjudan skriver arrangörerna att Bildt bjudits in men tackat nej. Det gör Bildt sur. Han är lagom road av att vara dragplåster för paneldiskussionen som förs i hans frånvaro. I panelen blir det i stället Gudrun Schyman som försvarar honom:

– Carl Bildt är ett föredöme för hur man använder twitter.

Dagen därpå, strax efter klockan ett på eftermiddagen, meddelar Carl Bildt sina trettio tusen följare på twitter:

A @laqaqlqqaqqqqaQpAApAaQQaAQAPAaaaaAaAAaAaaaaQaaA [email protected] aaaqQqaqaqaqa 

Journalister kastar sig på telefonen och ringer Bildts pressekreterare för att få veta vad detta betyder. Är det någon som tagit sig in på hans konto? Bildts följare har sina egna teorier som de omedelbart förmedlar i inlägg taggade #laqaqlqaQpApaaqa: »Lundin Oil har precis släppt resultaten från provborrningarna i södra Sudan, närmare bestämt i #laqaqlqaQpApaaqa. Kul för Calle!«

Någon undrar om det kan vara FRA:s hemliga kodnycklar som Carl Bildt har lagt ut av misstag. Kanske var meddelandet ett anagram för Al-Qaida. Redan efter tjugo minuter har någon registrerat användaren @laqaqlqqaqqqqa. En annan skaffar sig webbplatsen laqaqlqaqpapaaqa.se

Språktidningen följer senare upp incidenten med en artikel där ett nytt ord presenteras: »Ofrivilliga inlägg på mikro–bloggen Twitter när mobiltelefonen ligger i fickan är att cktwittra

Dagens Media utser Bildts ficktwitter till veckans snackis. Och i de sociala medierna överskuggar kommentarerna om Bildts @laqaqlqqaqqqqa-tweet vida alla diskussioner om de skottskadade journalisterna i Etiopien.

Uppdrag Bildt ges ut av Norstedts förlag och släpps i efter sommaren.
Uppdrag Bildt ges ut av Norstedts förlag och släpps i efter sommaren.         

Fem frågor till Björn Häger: »Det finns i princip ingen storpolitisk händelse där han inte är med på ett hörn, ofta på ett skruvat sätt.«