Stor majoritet mot ”Soffan”

Text:

Bild: TT

Efter fyra timmars förhandlingar röstade Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt på sin extrakongress i Folkets Hus på söndagseftermiddagen för att entlediga sin gruppledare Ann-Sofie Hermansson. Omröstningen var sluten, och nervositeten bland ombud och funktionärer påtaglig inför rösträkningen. Men resultatet var förkrossande. 197 av de 253 kongressombuden ställde sig bakom distriktets krav på att avsätta Hermansson, medan 49 röstade emot och två ombud avstod.

– Det beslut som nu fattats kommer jag så klart rätta mig efter, sa Ann-Sofie Hermansson på en presskonferens efteråt.  Förtroendet finns inte och därmed avgår jag.

– Ibland här i livet får man ta en rejäl fajt för det man tycker är rejält och riktigt. Det här var ett sådant tillfälle. Att jag inte vann den fajten var så klart en motgång, men det hade varit en avsevärd större förlust för mig om jag inte tagit den.

Det förkrossande nederlaget för Hermansson tycktes ofrånkomligt redan när ombuden samlades på morgonen. Till kongresshandlingarna var en fem sidor lång tät-skriven sammanställning av kontakter mellan distriktsstyrelse och Hermansson från våren 2016 till vintern 2019 bifogad. I den kunde ombuden läsa att Hermansson redan när hon började erbjöds att gå partiets ledarskapsutbildning, men avböjde trots påstötningar.  Hon erbjöds också en mentor, som hon kunde få välja själv, men förslag på namn kom aldrig. Dessa till synes oskyldiga nonchalerande av hjälp från partiet blev enligt dokumentet början till en växande misstro mellan distriktsstyrelsen och Hermansson, som kulminerade i vittnesmål från vintern 2019: ”Lögn tillämpas som politisk strategi och taktik.”

Socialdemokraternas avgående distriktsstyrelseordförande Anna Johansson var blek och dämpad när hon på en presskonferens efteråt förklarade varför man valt att dela ut sammanställningen:

- Vi har tagit upp det här så många gånger och alltid bemötts med att kritiken är svepande och oprecis. Att bifoga sammanställningen var ett sätt för oss att ge kongressombuden detaljerad information.

– Det har varit en jobbig process för alla inblandade. Vi har ett stort jobb framför oss. Vi måste återvinna göteborgarnas förtroende.

Marina Johansson tar nu över som tillfällig gruppledare, men vill inte ha den rollen permanent.  En valkommitté ska på Socialdemokraternas ordinarie distriktskongress i april påbörja arbetet med att utse en ny gruppledare.

Läs mer om S-krisen i Göteborg:

/2019/02/soffan-star-i-fel-hejarklack/

/2019/02/socialdemokrater…rg-bryter-samman/