Storm i Åkessons vattenglas

Text:

Bild: Claudio Bresciani / Scanpix

På söndagskvällen gled Kent Ekeroth omkring i Almedalen som om inget hade hänt. Det hade det väl inte heller, tyckte Jimmie Åkesson, när han till slut i Dagens Nyheter kommenterade det faktum att riksdagsledamoten enligt Aftonbladets avslöjande fungerade som någon slags distansredaktör för sajten Avpixlat. En sida som är ökänd för en nyhetsbevakning som helt utgår från människors ursprung eller religion och där sverigedemokrater är högt representerade i kommentarfälten.

Kent Ekeroth har alltså förutom att samla in pengar till sajten också under lång tid haft mejlkontakt med redaktionen, krävt att den ska jobba hårdare, lägga upp vissa filmer och inte vara så hård i sina modereringar av kommentarer.

– En storm i ett vattenglas, kallade Jimmie Åkesson det hela och Kent Ekeroth klarade sig än en gång igenom en historia som får andra partimedlemmar att fråga sig vem som egentligen berörs av partiledarens nya nolltoleransprincip.

Redan innan järnrörsskandalen i november frågade sig sverigedemokrater varför Kent Ekeroth fick sitta kvar på centrala positioner. Han, som ofta var mest extrem i sina uttalanden, och hade de där luddiga kopplingarna till Avpixlat. Varför fick Kent Ekeroth vara kvar i riksdagen efter järnrörsavslöjandet, när Erik Almqvist tvingades sluta?

Teorierna inom partiet brukar vara två: Att Ekeroth lockar till sig en typ av väljare som inte bryr sig om sådant som Åkessons partistädning. Eller att Kent Ekeroth har befunnit sig i den innersta cirkeln så länge att han har hållhakar på ledningen, massor av information han kan dela med sig av.

Hur det är med den saken är svårt att säga, men klart är att avslöjandena om Sveriges mest toppstyrda parti har börjat komma oftare på grund av de läckor som blir vanligare ju mer irriterade medlemmar och förtroendevalda blir.

Nej, det har inte varit det bästa av år för sverigedemokraterna, trots 25-årsjubileet. Statsvetarna noterade i våras att tillväxten i opinionsmätningarna är bruten. Ungdomsförbundets ordförande Gustav Kaseelstrand fick sparken från riksdagskansliet och i hans hemdistrikt Göteborg blev gruppledaren Patrik Ehn utesluten. Så blev den bunkerfalang som drömmer om att utmana Åkessons gäng lite svagare. Men Kasselstrand har inte gett upp. I Almedalen har han redan slagit Jimmie Åkesson i mest kontroversiella lansering. Igår presenterade han ett gemensamt ungdomsförbund tillsammans med högerextrema systerorganisationer från Österrike, Frankrike och Belgien.

Läs Fokus rapportering om sverigedemokraterna:

Var sverigedemokraternas etablering som tioprocentsparti bara en parentes?
Ingen vår för blåsippor

Ungdomsförbundets ledare har pekats ut som Jimmie Åkessons efterträdare. I våras minskade hans chanser.
Kritiserad storstädning 

Lisa Bjurwald: Sverigedemokraterna firar 25-årsjubileum och har skäl att slå på stort.
En tårta till Åkesson 

Jimmie Åkessons nya strategi avslöjar en splittring i partiet av samma mått som när han själv tog makten.
När toppstyret ska städa 

Lisa Bjurwald: Extremismen sträcker sig hela vägen till partiets toppskikt.
Skrattet fastnar i halsen

Martin Ådahl: Ibland kan en mobiltelefonfilm säga mer än tusen siffror.
Rör inte mitt Sverige 

Erik Almqvists avgång förstärker upprorsmakarna och försvagar Jimmie Åkesson.
Kronprinsen som försvann

Läs mer: Fokus om Almedalen