Stridshingstar ur sadeln

Text:

För 150 år sedan bedrev Abraham Lincoln valkampanj för en andra mandatperiod som USA:s president. Inbördeskriget rasade.

Lincoln, en driven historieberättare, använde ett holländskt ordstäv som valslogan.

»Man byter inte häst med varandra medan man korsar en flod.«

Lincoln omvaldes. Orden återanvändes av Franklin D Roosevelt för att vinna sitt fjärde (!) val 1944, också det i skuggan av ett krig.

Mitt under supervalårets forsande vårflod 2014 pågår ett hästbytande utan like inom den svenska högern. Även om moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, undviker Brysselsteget och sitter kvar på hästryggen fram till valdagen har två andra generaler i den blåa armén på kort tid svingat sig ur sadeln.

I början av maj avgick Urban Bäckström som vd för Svenskt Näringsliv och ersattes av Carola Lemne. Mindre en månad senare, torsdagen den 5 juni, meddelades att Markus Uvell lämnade tankesmedjan Timbro, en gång finansierad av bland andra just Svenskt Näringsliv. Båda är vitala pr-bastioner som ett valår står för stora mängder borgerlig opinionsammunition.

Ett vd-byte är ingen liten sak för en organisation. De innebär vanligen månader av energi- och aktivitetstapp. Timbro har inte ens utsett ny chef. Hur bra blir näringslivets kraftsamling för fortsatt borgerligt styre med sådana förutsättningar?

Nu har folket på vare sig Timbro eller Svenskt Näringsliv aldrig varit särskilt förtjusta i nymoderaterna. Med den bakgrunden blir signalen med avgångarna tydlig för hur duon anser att moderaterna bör korsa årets valvatten: Walk over!