Svep: Januariavtalet arbetsbelastar liberaler

Text:

Januariavtalet arbetsbelastar liberaler

I samband med januariöverenskommelsen sade Liberalerna nej till att ha egna tjänstemän för insyn på departementen. Inte heller för Centerpartiet var det aktuellt. Beslutet pressar nu de 19 liberala riksdagsledamöterna som får ett tungt ansvar när förslag, utredningar och reformer ska förberedas. Nu höjs röster för att tänka om och placera egna tjänstemän inom departementen, skriver Dagens industri.

– Jag tycker att det från början var fel att inte utnyttja den möjligheten man hade med sakkunskap på departementet, säger Liberalernas tidigare ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton till tidningen.

Widman ställer sig bakom Sabuni

Ytterligare en tung liberal politiker, partiets försvarspolitiske talesperson, Allan Widman, ger nu sitt stöd till  Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund.

Allan Widman säger att ett tungt vägande skäl för valet av Sabuni är hennes engagemang för integrationsfrågor.

– Det är hennes tydlighet och hennes politiska mod att våga tala klartext om de här frågorna som är både avundsvärt och viktigt, säger Allan Widman till Sveriges Radio Ekot.

Sabuni själv vill fortfarande inte bekräfta om hon ställer upp eller inte.

SD-politiker vill bygga moské

SD-politikern Mark Collin i Kramfors vill att det ska byggas en moské och ett muslimskt kulturcentrum i Höga kusten. Det framför han i en motion till kommunfullmäktige i Kramfors, skriver tidningen Allehanda.

– Vi är en avfolkningsbyggd. Kommunen har halverat på 30 år och vi förlorar över 100 invånare per år. Vi har inte lyckats behålla några nyanlända. Det är ett misslyckande för kommunen, säger han till P4 Västernorrland.

Debatter

Genom sin utlåning skapar bankerna i dag pengar mycket snabbare än bnp växer. Det leder till skenande fastighetspriser och ökad ekonomisk ojämlikhet. Staten måste återta kontrollen över den svenska kronan. Det kan ske med hjälp av Riksbankens e-krona och slopade banksubventioner, skriver Samuel Kazen Orrefur och Daniel Suhonen, Katalys på DN Debatt.

Fler måste välja att arbeta inom ett välfärdsyrke och vi måste även se till att vi kan tillsätta tjänster i hela landet. Därför driver vi att en ny reform införs – möjlighet till avskrivning av studielån för bristyrken och för flytt till landsbygden, skriver representanter för socialdemokratiska studentföreningar på SvD Debatt.

Se över skolvalsreformen, skriver Åsa Fahlén från Lärarnas Riksförbund tillsammans med Academedias vd Marcus Strömberg.