Svep: KD går starkt framåt

Text:

Bild: Johan Nilsson/TT

KD stiger och L rasar

Kristdemokraterna går framåt och får 7,9 procent i TV4:s opinionssammanställning som väger samman alla väljarbarometrar. Sämre går det för Liberalerna som får 3,5 procent, en minskning på 0,8 procentenheter. Även MP hamnar under spärren och landar på 3,9 procent. Huruvida förändringarna är statistiskt säkerhetsställda framgår inte.

SD vill straffa IS-återvändare retroaktivt

Sverigedemokraterna vill kunna straffa en IS-återvändare retroaktivt för handlingar som skedde innan de nya terrorlagarna trädde kraft, säger partiets rättspolitiska talesperson Adam Marttinen till Expressen.

– Det är viktigt att vi får en möjlighet att åtala personer som är eller kan vara farliga för Sverige.

Juridikprofessorn Magnus Ulväng anser att »det låter som ett förslag från en annan planet«.

Källor pekar ut »Soffans« stabschef – »det har ballat ut totalt«

Flera källor som Fokus talat med inom S i Göteborg menar att hela konflikten härstammar från Ann-Sofie Hermanssons stabschef. »Ett ganska märkligt påstående«, säger stabschefen David Ljung och Ann-Sofie Hermansson.

Wikström (L) får 70 000 kronor extra i månaden på sidouppdrag

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) drar in 70 000 kronor extra varje månad då hon är styrelseledamot i företagen Beijer-Alma och Elekta, skriver SVT. Utöver det tjänar hon 80 000 kronor i månaden i parlamentet, exklusive reseersättningar och traktamenten. Wikström menar att det inte finns något som förbjuder henne att ta sidouppdrag.

Den stund det kommer lagstiftning eller annat där jag kan anses jävig kommer jag vara den förste att jäva ut mig och inte delta i de besluten, säger Wikström till SVT.

Debatter

»Staten måste se till att alla kommuner tar ansvar för bostadsförsörjningen och att det som byggs måste bidra till minskad segregation«, skriver fastighetsekonomen Hans Lind på DN Debatt.

Svenskt Näringsliv blundar för viktiga frågor och ignorerar att skattemedel behövs för att behålla skolornas kvalitét, skriver skolutredaren Boel Vallgårda på SvD Debatt.

Regeringen hotar gruvnäringen, skriver Anders Sundström, ordförande i gruvbolaget Kaunis Iron och tidigare näringsminister (S), med flera andra gruvintressenter, på DI Debatt.