Svep: Klart med ny kömiljard

Text:

Talmannen kritisk

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) är kritisk efter uppgifterna om att den tidigare L-ledamoten Emma Carlsson Löfdahl har plockat ut ungefär 200 000 kronor i arvode sedan hon tog ”timeout” från riksdagen i början av mars, skriver Aftonbladet. "Man bör ta tjänstledigt utan lön, om man inte har för avsikt att delta i riksdagsarbetet”, menar Norlén.

Klart med ny kömiljard

Regeringen har nått en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna om en ny kömiljard, erfar Ekot. Regioner som visar att de har kortat köerna mellan hösten 2018 och hösten 2019 ska belönas ekonomiskt i slutet av detta år.

Sabuni leder loppet

I jakten på Liberalernas nästa partiledare är Nyamko Sabuni favorit i samtliga länsförbund förutom Stockholm och Uppsala. Men striden ännu inte avgjord, menar Anna-Lena Johansson, ordförande i Stockholms län i P1-morgon.

Arbetslösheten ökar

Arbetslösheten är nu högre än väntat. SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU) visar att arbetslösheten steg till 6,8 procent i maj jämfört med 6,5 procent samma månad i fjol. Enligt en prognosenkät väntades en arbetslöshetsnivå på 6,5 procent.

Debatter

Jordens befolkning fortsätter öka, vilket påverkar klimat, biologisk mångfald och livsmiljö. I Sahel-länderna, söder om Sahara, är befolkningsökningen som störst. Svaga regeringar, ofta med stor korruption förmår inte att hantera de problem som uppstår. Regeringen bör ta upp befolkningsfrågan vid nästa möte mellan EU och Afrikanska unionen, skriver sju debattörer på DN Debatt.

EU måste påbörja förhandlingar om framtida medlemskap med Nordmakedonien, eftersom landet har uppfyllt sin del av avtalet: konflikten med Grekland är löst. Annars kan det få stora negativa konsekvenser, skriver Jasenko Selimovic (L) på SvD Debatt.

Det är hög tid för en ny skattereform som som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L) på DI Debatt.