Svep: M vill gå hand i hand med S i migrationspolitiken

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Fortsatt starkt väljarstöd för KD och V

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet rusar uppåt i opinionen, medan Moderaterna fortsätter att tappa väljarstöd. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. KD är nu uppe i 8,6 procent väljarstöd, medan V ligger på 9,7 procent.  Även SD har gått upp sedan valet och ligger nu på 19,3 procent, medan Moderaterna backat från 19, 8 procent vid valet till 17,2 procent.

Dousa: M och KD växer

Men den centrala frågan är inte att M backar, utan att M och KD tillsammans växer, säger Benjamin Dousa förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, i P1-morgon, och menar att beröringspunkterna mellan M och KD är större än någonsin.

Moderaterna vill ta Socialdemokraterna i hand 

Moderater och Socialdemokrater borde ta varandra i hand på det migrationspolitiska området och få till en uppgörelse, säger Ulf Kristersson (M) till Expressen.

Enligt Kristersson borde M och S på detta sätt »få ordning på frågan en gång för alla".

I intervjun betonar Moderatledaren också att han trots att alliansen splittrats inte vänder sig bort från ett borgerligt samarbete framöver.

– Jag tror att det här kommer gå över. Jag tror att alliansen behöver varandra, säger han.

Rekordstort förväntat deltagande i EU- val

Drygt 70 procent av de svenska väljarna uppger att de »troligen« eller »absolut säkert« kommer att rösta i årets EU-val. Det visar en Sifoundersökning som Europaportalen publicerar nu under onsdagen.

I undersökningen har 1500 svenskar fått frågan om de tänker rösta i EU-valet.

När samma fråga ställdes inför förra EU-valet 2014 svarade 53 procent att de troligen eller absolut säkert skulle rösta och det faktiska valdeltagandet landade då på 51 procent.

Debatter

Fler miljözoner i Stockholm är inte det bästa sättet att få renare luft, skriver oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) på SvD Debatt.  I stället bör man försöka stoppa olaglig körning av bussar och äldre lastbilar, menar han, och beivra de företag som ännu kör gamla lastbilar och bussar i Stockholm.

Högre ambitioner krävs för en ansvarsfull svensk migrationspolitik, skriver moderatledaren Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard (M) på DN Debatt.  Ny lagstiftning behövs exempelvis för det svenska medborgarskapet, anser de, och förespråkar förlängda tider för att kunna bli svensk medborgare, krav på kunskap i svenska språket och möjlighet att återkalla medborgarskap vid terrorbrottslighet.

DI Debatt efterlyser Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, sänkt skatt på kapital. Investeringar såväl som entreprenörskap riskerar att minska i samband med höjd kapitalskatt, menar de och anser att målet i stället borde vara att sänka skatten på kapital.