Svep: Riksdagen röstar ner Löfven

Text: Redaktionen

Bild: TT

Riksdagen röstar ner Löfven

Riksdagen röstade på fredagsmorgonen nej till Stefan Löfven (S) som statsminister, rapporterar bland andra Dagens Nyheter. Riksdagen röstade med 200 röster mot och 116 för. Vänsterpartiet, med sina 28 ledamöter, lade ned sina röster.

Jag räknar med att Stefan Löfven kommer tillbaka i en fjärde statsministeromröstning. Då hoppas jag att Liberalerna och Centerpartiet också kommer tillbaka, något de inte vågade nu, säger Jonas Sjöstedt (V) till SVT.

Riksdagens nej till Löfven var allt annat än oväntat efter att Centerledaren Annie Lööf i måndags meddelade att förhandlingarna med Socialdemokraterna gått i stöpet. Socialdemokraterna har inte kunnat klippa banden med Vänsterpartiet, menar hon.

 Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf till TT.

Liberalernas ledare Jan Björklund är i sin tur besviken över utgången.

 Hade det funnits en uppgörelse med alla fyra partier, så hade vi släppt fram Stefan Löfven. Många såg ju att mycket av Liberalernas valmanifest var uppfyllt, säger han till TT.

Talmannen förbereder extra val

Efter Stefan Löfven nederlag i riksdagen är bollen åter hos talmannen Andreas Norlén. Han kommer nu att inleda nya samtal med alla partiledare samtidigt som han förbereder inför ett nyval, rapporterar SVT.

»Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte«, skriver talmannen Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

SD-topp bakom kvinnohatande konto 

En av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter står bakom ett konto på nätforumet Flashback som publicerat en mängd kvinnoförnedrande inlägg, rapporterar Dagens Nyheter. Kontot var aktivt mellan 2002 och 2015 och bland inläggen finns tips om hur man köper sex utomlands och hur man kan droga kvinnor för att kunna våldta dem. Riksdagsledamoten säger till tidningen att flera personer har haft tillgång till samma konto och det inte är han som står bakom de grova inläggen.

»Vi bedömer att han är trovärdig«, skriver Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson i ett mejl till DN.

 Debatter:

 »Demokratin behöver förvisso tydliga alternativ, men den behöver också en fungerande exekutivmakt. Och vad är det som säger att väljarna nödvändigtvis kommer att bestraffa partier som är beredda att se till att en sådan kommer på plats och därmed tar ansvar för att det parlamentariska systemet inte imploderar fullständigt?«, skriver Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, på Di Debatt.

»Sverige måste åter få en bostads­politik värd namnet och nästa regering måste våga fokusera på de frågor som gör verklig skillnad. De senaste veckornas regeringsdiskussioner har återigen bevisat att politikerna, oavsett färg, fokuserar på fel saker«, skriver Marie Linder, förbundsordförande Hyresgäst­föreningen, Jonas Nygren, förbundschef och Erik Elmgren, förhandlingschef på DN Debatt.