Svep: Säpo bekräftar brister i Svenska kraftnät

Text: Redaktionen

Bild: TT

Brister finns i säkerhetsskyddet hos Svenska kraftnät. Det visar en utredning från Säpo, rapporterar DN. Utredningen inleddes i vintras efter att DN granskat myndigheten och bland annat avslöjat att höga chefer fick tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system utan att de var säkerhetsprövade. Säpos rapport är sekretessbelagd, men Svenska kraftnät bekräftar att Säpo funnit brister i säkerhetsskyddet.

Unionen vill ge Sverige högre nota

I dag betalar Sverige mindre för sitt EU-medlemskap än genomsnittet inom EU, 0,7 procent av BNP, jämfört med 0,8 procent, som är snittet.  Något som unionen vill ändra på, uppger SR Ekot. För att täcka hålet som uppstår i EU:s budget efter Storbritanniens utträde ur unionen den 31 oktober föreslår EU-kommissionen att den svenska avgiften höjs med 40 procent under de kommande åren.

Bolsonaro kallar omvärldens kritik”kolonial”

Brasiliens president Jair Bolsonaro har gått till hårt angrepp mot Emmanuel Macron för den franske presidentens förslag om att diskutera bränderna i Amazonas vid G7-mötet, rapporterar Reuters. Att sätta händelserna i Amazonas på dagordningen utan att länderna i regionen får delta, påminner enligt Bolsonaro om en ”kolonial mentalitet”.

Debatter: 

Föräldrarna till den 13-årige pojke, som i september förra året knivhöggs av en för honom okänd elev från en annan skola, riktar på DN Debatt kritik mot samhällets funktion kring detta trauma. Många insatser står handfallna i ett system där det främst är gärningsmannen som ska hjälpas tillbaka in i samhället, skriver de.

SvD Debatt efterlyser flera debattörer, däribland Lena Nitz, ordförande Polisförbundet, en reformerad polisutbildning. Trots att en riksdagsmajoritet finns för en sådan och två statliga utredningar landat i förslag på förbättrad polisutbildning, har ingenting ännu hänt, skriver de.