Svep: Sveriges terrorlagar försvårar samarbete

Text: Redaktionen

Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Olika lagar för terrorism försvårar samarbete

EU-ländernas olika lagstiftning gällande terrorbrott försvårar samarbete, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till Ekot. Han menar att andra länder har en mer långtgående lagstiftning än Sverige.

– Det har ju varit problematiskt med rättsliga samarbeten när det gällt misstankar om att man tillhört en terrororganisation, varit medlem i en terroristorganisation, eftersom det inte har varit kriminaliserat i Sverige, och när det varit den enda misstanken i den utländska utredningen så har ju det försvårat samarbetet.

Kristersson träffar talmannen i dag

Klockan 15.00 i dag träffar Moderaternas partiledare talman Andreas Norlén. Eventuellt lägger han fram ett regeringsförslag, enligt SR, men troligtvis är det ett avstämningsmöte.

»Ulf Kristersson har fått två veckor på sig att sondera möjligheterna till en regering. Två hela veckor är en evighet inom dagspolitiken. Är Kristersson klok tar han all den tid han fått. Tiden kommer antagligen inte att göra honom mer framgångsrik. Men långsamheten kan skänka honom möjligheten att misslyckas på ett klokare sätt«, skriver Johan Hakelius i senaste Fokus (#40). 

Odokumenterad rösträkningsmiss

Under valdagen begicks flera fel i rösträkningen och rösträknade blev hemskickade. Nu rapporterar SVT att Länsstyrelsen saknar dokumentation om vilka fel som gjordes. 

Debatter

Företagsledare födda utomlands är bra för integrationen, skriver två nationalekonomer, på DN Debatt.

Den här kan vara sista gången partierna lyckas stänga ute Sverigedemokraterna, skriver omvärldsanalytikern och nationalekonomen Mark Brolin, på fokus.se

Höj priserna på svenska livsmedel för att hantera effekterna av sommarens torka och för att den svenska livsmedelsindustrin ska kunna utvecklas, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal, Livsmedelsföretagen, på SvD Debatt.

C och L spelar Löfven och Åkesson i händerna samtidigt, skriver entreprenören Olof Stenhammar, på Di debatt.