Ulf Kristersson: »Värvningen är inte ett närmande mot SD«

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

Kristersson om Teodorescu: Värvningen är inte ett närmande mot SD 

Huvudsekreterare i Moderaternas nya idéprogram blir Göteborgspostens politiska redaktör Alice Teodorescu. Men värvningen är inte ett närmande mot SD och innebär heller inte att Moderatrna ska bli mer konservativa, säger Modetaternas partiledare Ulf Kristersson i TV4 Nyhetsmorgon.

– Ni i media är så besatta av de här etiketterna, säger han.

Och fortsätter:

– Idéarbetet handlar om den långa sikten, säger Kristersson. Läs mer här.

Majoritet vill ha fler värnpliktiga

En majoritet av de åtta riksdagspartierna i Försvarsberedningen vill fördubbla antalet värnpliktiga, skriver Dagens Nyheter. Men en exakt siffra är svårt att slå fast.

– Då Försvarsberedningen inte förhandlat färdigt om krigsorganisationens innehåll och storlek är det för tidigt att uttala sig om de exakta utbildningsbehoven, säger Björn von Sydow som leder försvarsutredningen.

Och införa ordningsomdömen

Fem av åtta riksdagspartiet vill se skriftliga omdömen i ordning i skolan, rapporterar Ekot.

– Sverige är ju ett av de få länder i västvärlden som har avskaffat både ordningsbetyg och möjligheten till ordningsomdöme, och vi har också väldigt stora ordningsproblem. Det löser naturligtvis inte ensamt alla problem, men det är en del för att komma till rätta med ordningssituationen, säger Liberalernas Jan Björklund.

Debatter

»Löneskillnaden mellan könen inom arbetarklassen förklaras inte av individuell lönediskriminering utan av att de branscher där kvinnor dominerar har ett lägre löneläge än branscher där män dominerar. I en ny rapport för fackförbunden i 6F visar jag på tre alternativa sätt att halvera eller utplåna löneskillnaderna mellan kvinnor och män«, skriver forskaren Markus Kallifatides, på DN Debatt.

»För att stoppa Stockholms olovliga andrahandsuthyrning måste bostadsrättsföreningar få ett bättre och tydligare stöd i Bostadsrättslagen«, skriver HSB:s Anders Svensson och Pernilla Bonde, på SvD Debatt.

»Det stormar kring Swedbank efter misstankarna om penningtvätt i Baltikum. Men det är viktigt att hålla i minnet att de svenska bankerna gjort avgörande insatser för finansiell stabilitet och utveckling i de baltiska länderna – något som också varit av stor strategisk betydelse för Sverige«, skriver Carl Bildt, på DI Debatt.