Svepet: Kampen om talmansposten

Text: Redaktionen

Bild: TT

Vänstern tar strid för andre vice talmansposten

Vänsterpartiet nominerar Lotta Johnsson Fornarve (V) till posten som andre vice talman, rapporterar SVT. Det meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt under en presskonferens på torsdagsförmiddagen. Skälet till nomineringen är att partiet anser Sverigedemokraternas Björn Söder som olämplig för posten.

Den svåra talmansfrågan – Alliansen oense 

Alliansen har trots ett flertal hemliga möten ännu inte kunnat enas om en gemensam talmanskandidat, rapporterar Expressen. Andreas Norlén, Beatrice Ask (M), Tobias Billström (M) och Eskil Erlandsson (C) har förts fram som möjliga kandidater.

Svensk gränsbevakning kritiseras

Sveriges gränskontroller är för dåligt bemannade, arbetsmetoderna klandervärda och kontrollanterna saknar adekvat utbildning. Det menar Schengeninspektörer i en kommande rapport, skriver Svenska Dagbladet. Polisen tar nu fram handlingsplaner för att åtgärda problemen.

Blocköverskridande regering väcker oro i LO

Statsminister Stefan Löfven (S) har sträckt ut sin hand till Centerpartiet och Liberalerna för att bilda en blocköverskridande regering. Inom LO väcker dock en sådan lösning på regeringsfrågan oro, skriver Aftonbladet.

– Det är arbetsrätten som är oron för oss, säger Marie Nilsson, förbundsordförande i IF Metall, och syftar till sänka ingångslöner och LAS..

Debatter

»Störst utsikter att nå framgång 2022 har rimligen de partier som tänker nytt och bäst förmår att utnyttja de politiska möjligheterna i den nya parlamentariska komplexiteten, och bäst ser hur det går att navigera strategiskt i det mycket uppsplittrade medielandskapet«, skriver fyra forskare från Mittuniversitetet på DN Debatt.

»Om religionspolitiken fortsätter i samma aggressiva riktning riskerar det leda till att den liberala staten ersätts av en auktoritär stat som inkräktar på människans rätt att söka sanning och leva i enlighet med sina övertygelser«, skriver Joel Halldorf på SvD Debatt.

»Sverige behöver en ny stor skattereform. Men i väntan på att en sådan ska bli färdig finns det sex skatteproblem som bör åtgärdas snabbt för att Sverige ska förbättra sin konkurrenskraft«, skriver Karin Apelman och Hans Peter Larsson på Di Debatt.