Svepet: »Pröva Stefan Löfven«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Åkesson: »Pröva Löfven«

Talmannen Andreas Norlén ska under torsdagen träffa alla partiledare för att senare under eftermiddagen meddela nästa steg i regeringsbildningen, rapporterar  Dagens Nyheter. Detta efter att riksdagen i går röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var efter mötet med talmannen tydlig med vad han anser borde hända härnäst.

– Nu tycker jag att man kan pröva Stefan Löfven så att Centern och Liberalerna får stå för det de gjorde i går, säger han.

Övergångsbudgeten gynnar pensionärer 

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under torsdagsmorgonen övergångsregeringens budget. Budgeten kan sägas vara en förlängning av den nuvarande, men där planerade satsningar och nedtrappningar uteslutits, skriver SVT Nyheter. För pensionärer innebär övergångsbudgeten mer pengar i plånboken. Övergångsregeringen föreslår skattesänkningar för pensionärer med en inkomst på över 17 175 kronor i månaden.  En pensionär med en månadsinkomst på 25 000 kronor skulle förslaget innebära 350 kronor mer i plånboken då skatten sänks. De andra partierna ska lämna in sina budgetmotioner senast den 30 november.

AKB om spelet innan avgången

På fredag släpps Anna Kinberg Batras bok »Inifrån« där hon bland annat beskriver den turbulenta tiden som ledde till hennes avgång som Moderaternas partiledare. Enligt Anna Kinberg Batra ska partikamraten Niklas Wykman ha erbjudit henne sitt stöd och eventuellt också han »vapendragares« om hon i sin tur hjälpte honom, skriver Expressen. Kinberg Batra liknar detta vid vår tids ryska utrikespolitik.

Debatter

»Vår avsikt är att hantera en unik situation ansvarsfullt och bidra till en god praxis. Det som i dag överlämnas till riksdagen är knappast något partis idealbudget", skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på DN Debatt.

»I likhet med Frankrike, Tyskland och Italien bör Sverige införa ett förbud mot alla delar av handel inom surrogatindustrin, det vill säga förberedelse, marknadsföring och genomförande av surrogatmödraskap. Som föregångsland för kvinnors och barns rättigheter i världen bör Sverige också verka i FN och andra internationella sammanhang för ett globalt förbud mot surrogatmödraskap«, skriver Amineh Kakabaveh (V) på SVD Debatt.

»Idag när Sverige är mer beroende av havet för sin försörjning än någonsin är den svenska marinen mindre än någonsin i modern tid. Och mindre blir den om ingenting görs«, skriver Lars Wedin, redaktör för Tidskrift i Sjöväsendet, på DI Debatt.