Svepet: Sju röster skiljer C och SD – lottning kan avgöra

Text: Redaktionen

Sju röster skiljer 

Endast sju rösters skillnad mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet för det sista riksdagsmandatet. Det rapporterar Ekot.

– Hade Centerpartiet haft sju röster till, hade de fått det sista mandatet, istället för Sverigedemokraterna, säger KTH-forskaren Svante Linusson, som även är sakkunnig till valprövningsnämnden. till Ekot.

Blir det lika ska det enligt lag avgöras med lottning. 

Sifo: Sex av tio vill bryta blockpolitiken

64 procent av befolkningen vill bli kvitt blockpolitiken, enligt en Sifo-undersökning, beställd av TV4.

Johan Hakelius: Andra premisser, samma slutsats

Först chock. Sedan lättnad. Men slutsatsen är densamma: vi måste strunta i att ta de väljare som röstar fel på allvar. Läs mer här.

15 år Anna Lindh

Det är 15 år sedan socialdemokraten och utrikesministern Anna Lindh dog. Läs Fokus artikel »Traumavårdens stora trauma« om hur vården förändrades markant efter knivdådet. Läs mer här.

S och M lägre i mätningarna än på riktigt

Socialdemokraterna och Moderaterna underskattas mest i opinionsmätningarna före valet, rapporterar TT. Liberalerna och Vänsterpartiet drog åt motsatt håll och överskattades. Läs Fokus artikel »mäthatet« här.

Miss i rösträkningen – C tappar mandat

Det skiljer två mandat, 144 mot 142, mellan de rödgröna och alliansen.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, säger Lars Aden Lisinski till TT.

Men Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill avvakta det slutgiltiga resultatet.

– Det visar i alla fall på det orimliga att Alliansen går fram och bildar regering när man är det mindre blocket, säger hon till SVT Nyheter.

Kristerssons reservplan: Offra Lööf och Björklund

Moderaternas Ulf Kristersson kan vara beredd att offra L och C och endast bilda regering med KD, rapporterar Expressen.

– Det är först efter att möjligheten till en alliansregering eventuellt har fallit som Moderaterna kommer att överväga andra alternativ, säger en centralt placerad M-källa till Expressen. Läs Fokus analys »255 möjligheter att styra landet« här.

Osäkert läge oroar näringslivet

Den politiska osäkerheten bekymrar näringslivet. Det skriver Financial Times som intervjuat Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och finansmannen Jacob Wallenberg.

– För att Sverige ska kunna vara fortsatt konkurrenskraftigt är min förhoppning att vi får se en regering med en klar vision om att utveckla ekonomin. Om vi har en svag regering finns det en risk för att frågor som berör näringslivet inte kommer att hanteras så tydligt som man kan hoppas på, säger den senare, enligt DN.

Debatter

Rösterna som kommer att räknas på onsdag kommer inte att få någon påverkan, skriver professor Svante Linusson, som har varit expert åt Valprövningsnämnden, på Di debatt.

Det finns fyra huvudalternativ för regeringsbildningen, skriver Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden, på SvD Debatt.

Fyra grovt strategiska misstag sänkte MP i valet, skriver det tidigare MP-språkröret Birger Schlaug på DN Debatt.