Våga vägra vegomåndag

Text:

På senare år har trycket ökat enormt på att praktisera »köttfri måndag«, i alla fall om man tillhör den stockholmsbaserade halvintellektuella medelklassen. Även om man anser att djur är mat, och kött hälsosamt, kommer man inte undan – man måste ändå avstå, för miljön. Men är det verkligen så? Här presenteras tio alternativ för oss som blir djupt olyckliga utan sovel.

1. Avstå bil! Det säger sig självt att tillverkningen av ett 1 500 kilo tungt monster av stål, elektronik och plast, som en ny bil utgör, belastar miljön mer än tusentals wienerschnitzlar. Min gissning är att om man låter bli att köpa en ny bil vart tionde år har man redan vunnit samma miljövinst som om man praktiserar köttfri måndag – även om man då och då tar en taxi.

2. Avstå flyg! Detta är det enda alternativet jag föreslår här som jag inte själv lyckas följa, men den som avstår helt från att flyga kan med gott samvete äta råbiff tills det sprutar genom öronen. Vi andra kan åtminstone ta tåg vid kortsträckor.

3. Avstå elektronik och prylar! Många byter dator vart tredje år, men det går faktiskt att vänta till vart tionde även om det är rysligt irriterande när Windows slutar att uppdatera operativsystemet. Stereo behöver man bara köpa en gång i livet och den mesta annan elektronik kan man avstå. Och det räcker faktiskt med ett par handväskor eller kockknivar.

4. Neka mode! Att producera bomull och ull tär också på miljön. För att inte tala om färg- och blekningskemikalier. Inget resursslöseri är så i grunden sjukt som att sluta använda kläder för att de inte längre är »inne«. Lappa, laga och banda kläderna, så kan du ha dem i årtionden.

5. Frys! Sänk temperaturen hemma. Du sparar massor av koldioxid som du i stället kan satsa på oxrullader och lammgrytor. Det blir också mysigare när man kan ta på sig tweed, dricka te och kura under pläden med varmvattenflaska i knät. Fast, en brasa kostar många köttbullar.

6. Släng ingen mat! Även en sked överbliven broccoli kan sparas och användas till restlådor och pyttipannor. Inför nolltollerans mot matsvinn.

7. Ät alla delar! Hjärnor, ögon och testiklar slängs nästan alltid i Sverige, till skillnad från i gastronomiska kulturländer. Och vad händer med inälvor, blod och svål? Låt oss äta hela djuret. Det ger även en rikare matupplevelse. Inälvsonsdag i stället för vegomåndag, en dag när vi frossar i det som annars slängs.

8. Ät alla djur! Mest koloxidutsläpp ger idisslande djur. Så låt oss äta andra. Något av det mest klimatsmarta är kanin – ett fantastiskt mjällt kött som drar åt sig kryddor fint och älskas av alla barn. Även udda småvilt, insekter, småfisk, med mera, kan tas till vara. I en guidebok jag nyligen läste påstods att man i en by på Mallorca av tradition äter råttor. Ja, ni vet vad som kommer: jag har hellre råttorsdag än vegomåndag.

9. Avstå husdjur! En stor del av vårt kött äts i dag upp av husdjur. Avstå och du får deras ranson! Om du måste ha hund, ta åtminstone till vara på köttet efter avlivning. (I Vietnam byter man kött så man slipper äta sin egen älskling.)

10. Krydda med kött! Slutligen kan man (fast det svider) minska mängden kött. Få saker är så goda som en grönsaksröra med ankflott, stark köttbuljong eller knaperstekta baconbitar.

Konstigt nog är denna miljövård föga populär. När jag åker taxi i stället för att ha egen bil kallas jag lyxlirare, när jag äter hjärna och ögon tycker folk jag är osmaklig. Kaninerna är för gulliga. Och med en 8-årig pc och omoderna kläder hånas jag som stofil. Det finns många sätt att värna miljön – men vegomåndag har en klar fördel; endast den fortsätter att vara all PK-creds moder.