Valsvepet: S och M:s hemliga planer efter valet

Text: Redaktionen

Bild: Anders Wiklund/TT

S och M:s hemliga planer: ska samla partiledarna

Socialdemokraterna har förberett tre-fyra olika scenarier för regeringsförhandlarna, skriver Aftonbladet.

– Om vi rödgröna blir störst och vi ändå inte får regera kommer vi ha en massa ledsna och besvikna väljare att ta hand om, säger en källa.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson kommer att träffa partiledningen i morgon, och sedan alliansledarna.

Sista rycket från S: Skickar ut 700 000 sms

Socialdemokraterna har på valdagen skickat ut 700 000 sms till väljare för att få dem att rösta på partiet, skriver Expressen. Socialdemokraterna riskerar att gå mot ett historiskt lågt valresultat.

Jimmie Åkesson: Vi kan få mellan 20 och 30 procent

Jimmie Åkesson tror att Sverigedemokraterna rimligen kan få mellan 20 – 30 procent. Det säger han till TT i samband med att han röstar. Vidare säger han att han kan tänka sig delta i SVT:s valvaka – om SVT går ut och säger att de agerat fel. Läs Johan Hakelius »när SVT tappade koncepterna« här.

Isabella Lövin känner oro inför kvällen resultat

 Miljöpartiet ligger pyrt till inför kvällens valresultat. Partiets språkrör Isabella Lövin medger att hon känner oro, rapporterar Expressen.

– Ingenting är klart förrän vallokalerna stänger, varje röst räknas, säger hon till Expressen i samband med att hon röstar.

Ann Heberlein vittnar om attack på vallokal

Moderaternas kandidat Ann Heberlein blev angripen av en man när hon delade ut valsedlar utanför en vallokal i Lund. Mannen ska bland annat ha sagt »fascist« och »fitta«, skriver hon i ett inlägg på Facebook. 

Det finns gott om signalement och flera vittnen, rapporterar Expressen.

Debatter

»För att den lokala politiken ska få en starkare ställning och för att medborgarna ska få större löpande inflytande krävs att den gemensamma valdagen avskaffas”, skriver Olle Wästberg, ordförande i 2014 års demokratiutredning, på DN Debatt. Läs Veckans Fokus »all makt åt partiledningen«, där Olle Wästberg är intervjuad, här.

Forskningen får allt mindre utrymmen i partiernas valmanifest, skriver företrädare för 61 organisationer, på SvD Debatt.

Jag förstår de som vill proteströsta, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DI Debatt.