Wallström: »Guaidó är landets tillfällige president«

Text: Ebba Blume & Leon Nudel

Bild: TT, AFP

Wallström stödjer Venezuelas opposition

Eftersom Venezuelas tillfällige president Nicolás Maduro inte har utlyst ett nytt presidentval i helgen, har flera EU- länder som Spanien, Frankrike och Storbritannien nu ställt sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó som legitim interimspresident med uppgift att utlysa nya val.  Även Sverige kommer att betrakta Guaidó som landets tillfällige president om Maduro inte utlyser nyval, uppger utrikesminister Margot Wallström, enligt SVT.  Läs Fokus senaste artikel i ämnet här. 

Reformisterna ger S en vänsterkrok

En grupp tunga socialdemokrater har nu bildat föreningen Reformisterna och samlats under ett radikalt reformprogram för att driva en mer progressiv socialdemokrati och dra partiet längre till vänster. Det kunde Fokus avslöja på söndagen.

S har blivit visionslöst, enligt S-föreningen, som bland annat består av ordförande Markus Kallifatides, forskare Handels, Katalyschefen Daniel Suhonen, tidigare riksdagsledamot Sara Karlsson och före detta statsrådet Carl Tham. Läs mer här och här.

Statsvetare: Små chanser för den nya S-gruppen 

Det radikala reformprogrammet lär inte få något gehör. Det säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

– Dels för att det inte finns en majoritet för det, men också för att när man väl infört mer av valfrihetsreformer, avregleringar, liberaliseringar är det väldigt svårt att backa tillbaka, säger hon.

Inför mobilförbud i skolan

Regeringen, Liberalerna och Centern vill lagstifta om mobilförbud i skolan, rapporterar Ekot. Syftet är att öka studieron och stärka lärarnas ställning. Förslaget är en del av januariöverenskommelsen, men det är ännu oklart om förbudet ska omfatta både gymnasieskolan och grundskolan.

IF Metall: Skapa fler gruvjobb

Fackförbundet IF Metall vill att regeringen ska skapa flera gruvjobb i Sverige, rapporterar TT. Bland annat vill de att tillståndsprocesser ska gå fortare.

– Det här skrämmer bort investerare, säger ordförande Marie Nilsson

Debatter 

Reformisterna, som lanserade sin nya förening på DN Debatt på måndagen, vill, förutom att överge överskottsmålet för statens finanser, riva upp budgetreglerna och slopa alla offentliga garantier för banker vill Reformisterna införa ett nytt skattesystem med en ny förmögenhetsskatt, återinförd fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt och höjda skatter på kapitalinkomster.

Förbränningsmotorer bör inte förbjudas, skriver flera miljödebattörer och syftar till punkt 31 i överenskommelsen, till SvD Debatt.

Befolkningsfrågan är underskattad i diskussionen kring klimat, skriver Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, på DI Debatt.