Botemedel mot midsommarbakfylla? Ta antihistamin

Vår kollektiva baksmälla efter dagens politik kommer dock bli svårare att hantera.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Jag föddes barnens år 1979. Samma år förbjöds barnaga. Sverige var dessa år, runt 1980, dessutom den jämlikaste platsen i världen någonsin. 

Sverige 1979 var inte perfekt. Vi ska inte tillbaka dit, men det fanns en riktning mot jämlikhet som jag tror var mycket välgörande för sådana som mig. Så blev en arbetargrabb som jag – med en pappa från Finland som suttit på ungdomsskola och en mamma som växte upp i Västertorp och var kocka på den första värstingresan – chefredaktör, kolumnist, författare och chef för en tankesmedja. 

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Hur gick det till och vad har det med baksmälla att göra? Jo jag tror att samhället är lite ”som man sår får man skörda”. 

Sverige är i dag ett land med snabbt växande klyftor. Jag har ägnat drygt ett decennium åt att visa det. Enligt OECD växer klyftorna snabbast här i hela den rika världen. Det sker från en nivå av hög jämlikhet, men vi är i dag minst jämlika i Norden. Flera länder i EU har gått förbi. Det räcker att gå runt på stan för att se skillnaderna. 

För ett par år sedan skulle sambon och jag köpa något från en Thai-kiosk. I köket stod vad jag gissar var två thailändare. Vi som skulle köpa var svenskar och bakom oss, med sina rosa lådor, stod ett par bud. Låt oss anta de kom från Pakistan. 

Sambon sa: Vilken tur att vi är de som får äta maten.  

Olika falla ödets lotter. I en värld med stora orättvisor är många svenskar ytterst priviligierade. Men det finns också många som inte är det, i varje fall inte i en inhemsk jämförelse. 

Föds man i någon av våra förortsområden ökar risken drastiskt att man går i en skola där färre får behörighet till gymnasiet. Växer man upp i en familj i den fattigaste femtedelen, visar Katalys uträkningar, har de senaste tjugo åren bara givit 1037 kronor i ökad köpkraft per månad, när inflation och hyreshöjningar räknats in. Den översta femtedelen fick samtidigt 25 000 kronor. 

I vår har vi bråkat om gröt och hunger. Debatt har även rasat om arkitektur, anfört av Eric Schüldt. Om man, utan att döma ut allt som byggs, konstaterar att det i delar av miljonprogrammet både är rätt andefattig arkitektur, dålig service och slitet, ges ytterligare en dimension till hur ”alla människors lika värde” packas i olika dyra förpackningar beroende på klass. Om man tar t-banan mellan Vårby gård i Huddinge och Mörby centrum i Danderyd – det tar bara 44 minuter – och på resan går från att vara kortutbildad till högutbildad, förlängs ens genomsnittliga återstående livstid med 18 år. 

Trasiga familjer, arbetslöshet, psykisk sjukdom och föräldrar som inte är inne i samhället med språk och jobb lägger ytterligare lass på bördan. Tror man att sådant spelar roll har samhällsutvecklingen bidragit till kriminaliteten och skjutvapenvåldet. Situationen är explosiv och det smäller nästan varje dag. 

Den gamla och den nya regeringen excellerar i hårdare straff. Samstämmig forskning visar att det inte hjälper. Jag är för att ge polisen de befogenheter de behöver för att knäcka knarkmaffian, men problemet är att hårda straff inte skrämmer unga män med egna normsystem. Ett annat problem är att polisen inte lyckas ta dem. Under tiden skärps straff, när det som löser grundproblemet på sikt är att se till att dagens lågstadiekids inte dras in. Förebyggande insatser och bättre skolor är det som behövs. Men de förebyggande åtgärderna drar regeringen ner på, som Kalle Sundin visat. 

Just nu syns ingen ljusning. Politiken som behövs saknas. Den politik som förs fungerar inte. Vi kommer i framtiden att inse detta misslyckande på en kollektiv nivå, men då är tiotusentals fler indragna i våld och politiken har brutaliserat vårt samhälle till ingen nytta. Den baksmällan blir svår att hantera. 

Därför vill jag dela med mig av ett fungerande botemedel mot vanlig midsommarbaksmälla. Innan du går och lägger dig efter en blöt fest, ta en vanlig antihistamin-tablett. Finns receptfritt på nätapotek för femton kronor i en rad fabrikat. Kombinera gärna med vätskeersättning. På morgonen vid huvudvärk tar du en Ipren-tablett, aldrig Alvedon och gärna mer vätskeersättning. Baksmällan beror, enligt en läkarbekant, till stor del på att histaminhalten ökar i kroppen efter alkoholintag. Antihistaminet bearbetar detta. Förvånande stark effekt måste jag säga. Detta är bakispillret jag letat efter hela mitt liv. Prata med en doktor innan du provar. Jag vet bara att det funkar för mig. Och jag är bara en vanlig arbetargrabb, med turen att födas innan samhället rasade ihop. 

Vår kollektiva baksmälla blir svårare att hantera. 

***

Text:

Toppbild: TT