Dagens Greta Thunberg är någon helt annan

Det har blivit dags att även vi i Sverige inser att den lilla tjejen på Simon Rehnströms fem år gamla bild inte finns längre.

Text:

Toppbild: Simon Rehnström

Toppbild: Simon Rehnström

En augustidag 2018 gick Simon Rehnström runt i Stockholm med sin kamera. Han var fotopraktikant på Fokus och letade motiv för att illustrera den pågående valrörelsen. Utanför riksdagshuset satt en liten tjej på marken. Hon var klädd i leopardmönstrade mjukisbyxor, röd regnjacka och blå gympaskor. Hon åt lunch ur en matlåda och hade en handritad skylt intill sig. ”Skolstrejk för klimatet” kunde man läsa på den. 

Ingen verkade ta notis om flickan förrän Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin gick förbi. Han böjde sig ned och bytte några ord med tjejen varvid Simon Rehnström fick upp kameran och knäppte en av de första pressbilderna någonsin på Greta Thunberg. Efter någon vecka hörde Fridolin av sig till fotografen och bad om bilden. Han hade insett pr-värdet och ville ha den till sitt Instragram-konto; på några dagar hade Greta Thunberg gått från okänd skolflicka till fenomen. Snart använde ingen längre hennes efternamn och ett drygt år senare utsåg nyhetsmagasinet Time underbarnet till Årets person, den yngsta någonsin som förärats titeln. 

Klimatikonens kometkarriär har sedan fortsatt i tangentens riktning. Eller? Jo, det stämmer nog om vi håller oss till Sverige. Här verkar flertalet medier ovilliga att ompröva den stjärnstatus som de har varit med om att ge Greta. Men utomlands tonar en annan bild fram. Framför allt i Tyskland, men även i Storbritannien och USA, får Greta Thunberg utstå hård kritik för sina tydliga ställningstaganden i Israel-Palestina-konflikten. Att hon uppträdde på samma scen som en känd terrorkramare och anti-semit kunde möjligen ha skrivits av som aningslöshet. Men genom att bland annat skandera ”krossa sionismen” utanför Israels ambassad i Stockholm har hon omöjliggjort välvilliga tolkningar av sin aktivism. För vad betyder det i praktiken att ”krossa sinonismen” eller att ”befria Palestina från floden till havet”? Jo, den enda möjliga tolkningen är att staten Israel ska upphöra att existera och att de som judar som bor där antingen fördrivs eller dödas.  

Det har blivit dags att även vi i Sverige inser att den lilla tjejen på Simon Rehnströms fem år gamla bild inte finns längre. Dagens Greta Thunberg är någon helt annan och, verkar det som, ingen ängel.  

***

Text:

Toppbild: Simon Rehnström