Elon Musk är ägd

Titeln som världens rikaste man har Elon Musk fått lämna över till Louis Vuitton-ägaren Bernard Arnault.

Text:

Toppbild: AP / Montage

Toppbild: AP / Montage

För några år sedan var Elon Musk hippast på planeten. En geniförklarad VD för det hypermoderna elbilsföretaget Tesla, som grundade SpaceX för att kunna annektera Mars lagom till sin egen 60-års dag. Gav ett av sina elva barn namnet X Æ A-Xii. Omvandlade Twitter till X för 44 miljoner dollar. Genomslagskraften hos den begåvade entreprenören var enorm och han behövde knappast skämmas över sitt cv. Sedan 2021 har han kunnat sträcka på sig i spegeln och både känna sig som, och vara, världens rikaste man. Men i veckan kom Forbes med den katastrofala nyheten: Han var inte längre rikast i världen. 

Omsprungen blev han av den franska affärsmannen Bernard Arnault, ägare av märken som Louis Vuitton och Dior. Och i själva verket hade resan neråt börjat tidigare än så. 

Först blev Musk hjälte när han upplät Starlink till ukrainarna gratis, sen tvärvände han och började gapa om att Krim var ryskt. Först var Tesla ett miljömedvetet val, en solidarisk fräsig miljöbil, nu känd för sitt korståg mot de svenska kollektivavtalen. Twitter köpte han för att värna om yttrandefriheten, även den rasistiska och antisemitiska. Sen blev det X och exakt vad det är Musk försöker skapa med plattformen är det nog bara han själv som vet. 

Biografin “Musk” släpptes i höstas, signerad Walter Isaacson, mannen bakom boken om Steve Jobs. Är det ännu ett sätt att kontrollera sitt eftermäle? Om han lyckades rädda sitt rykte och rentvå sitt namn är upp till framtiden att avgöra men det finns saker som inte går att köpa för pengar, inte ens om man är världens näst rikaste man. 

TOPPBILD: Till vänster Elon Musk, till höger världens rikaste man: Bernard Arnault

***

Text:

Toppbild: AP / Montage