En tårta till Åkesson

Text:

Den intensiva mediebevakningen har gjort oss avtrubbade. Inte ens de mest sensationella skandaler verkar kunna stoppa sd:s frammarsch. Nu, när partiet fått fotfäste, blir kampen mot intoleransen svårare – men också viktigare. Här är 25 anledningar att hålla garden uppe mot sverigedemokraterna:

1. Sd-politiker efter sd-politiker trampar i klaveret i sociala medier, med grovt rasistiska och till och med våldsbejakande inlägg. Hur låter det då internt?

2. Erfarna publicister börjar köpa partiets världsbild, där hat, hot och hets upphöjs till frågor om yttrandefrihet.

3. Sverigedemokraternas egen vokabulär, där främlingsfientlighet kallas invandringskritik, anammas av medierna.

4. Europas första antimuslimska terrorist mördar kallblodigt 77 människor. Terroristen bekänner sig till samma kontrajihadistiska ideologi som ledande sverigedemokrater. Opinionen påverkas bara tillfälligt.

5. Tre partitoppar beväpnade sig med järnrör efter att ha spytt ur sig rasistiska och sexistiska kommentarer på fyllan. Detta avslöjas i en läckt mobilfilm. Partiet fortsätter att växa.

6. En av ovanstående huliganer, riksdagsmannen Kent Ekeroth, kastas inte ut ur partiet. I dag är han nybliven suppleant i EU-nämnden och näringsutskottet.

7. Ekeroth stödjer aktivt en hatsajt som hetsar mot invandrare och uppmanar till förföljelse av oliktänkande.

8. Partiledaren Jimmie Åkesson säger sig hösten 2012 ha infört »nolltolerans« mot rasism. Medierna rapporterar pliktskyldigt denna uppenbara bluff – och ställer inte Åkesson till svars för alla fall som motbevisar honom.

9. Enligt sd har 20 procent av medlemmarna nu utländsk bakgrund; väljargrupper som tidigare tog avstånd från sd, av naturliga skäl. Är den spärren bruten?

10. Den svenska jämställdhetsdebatten går på sparlåga. Det är en tidsfråga innan SD-Kvinnor hittar en fråga som kan locka det mer motsträviga könet.

11. Statsminister Reinfeldt skickar fram migrationsminister Billström i en sverigedemokratiskt inspirerad trevare om »minskade volymer«.

12. »Moderaterna är vår tids arbetarparti«, säger moderaterna. Men det stämmer bättre in på sd – som gått om moderaterna som det näst största partiet bland LO-medlemmar.

13. Den ekonomiska krisen må splittra Europa, men stärker banden mellan främlingsfientliga partier.

14. Som komplement till det inofficiella propagandaorganet Avpixlat och aktivismen i sociala medier nylanserar sd tidningen SD-Kuriren.

15. Den unga generationen saknar minne av sd:s nazistiska dagar och därmed också den resistens mot partiet som många vuxna besitter.

16. Socialdemokraterna lämnar fältet fritt för sverigedemokraterna i jobbfrågan.

17. Jimmie Åkesson har efter 18 år i partiet utvecklats till en av Sveriges skickligaste politiker. På ytan en harmlös grannkille – därunder, hal som en ål.

18. »Ska man inte längre få äta köttbullar/klä sitt barn i rosa i det här landet?«. Företeelser som inte alls är hotade uppfattas plötsligt som det, på grund av sd:s ansträngningar.

19. Inhumana utvisningar skapar en inhuman syn på »främlingar«, vilket gynnar sverigedemokraterna.

20. Det finns fortfarande stora kunskapsluckor om den antimuslimska grenen av extremhögern, som man också är mycket mer benägen att släppa in i finrummen än den antijudiska.

21. Vänstern visar fortfarande mest civilkurage i kampen mot rasism. Var är högerns demonstrationståg?

22. Med sverigedemokraterna bör vi förvänta oss det oväntade. Många teorier om extremhögern har visat sig felaktiga i krisens Europa.

23. Sverigedemokraternas nya kommunikationsplan innehåller ord om kärlek, värme och omtanke. Man kan dra på mungiporna – men hur högt talar övriga partier om värdefrågor?

24. Enligt sd finns bara 3 procent av medlemmarna från perioden 1988–1995 kvar. Med tanke på hur det låter i dag, är det uppenbart att det inte går att »rensa ut« rasisterna.

25. Sverige har ingen unik historia av antifascistisk opposition. Bara ett aktivt motstånd kan hindra att vi går samma väg som land efter land i Europa.

För övrigt hycklar många svenska medier när de plötsligt gör explicita rubriker av näthatet mot kvinnliga journalister. De egna medarbetarna har ju utsatts i åratal.

Text: